Logo Realitatea.md

Femei care inspiră: Dorina Chiosa din satul Zubrești a creat un Centru de resurse pentru tineri (FOTO)

07 Martie 2020, 17:37 // Societate

Dorina Chiosa, o tânără mamă din satul Zubrești, raionul Strășeni, se implică activ în dezvoltarea comunității. Tot ea este președinta Asociației de Băștinași Zubrea, dar și cea care a venit cu ideea creării unui Centru de resurse pentru tineri, care astăzi adună copiii din sat și îi implică în diverse activități menite să dezvolte localitatea.

„Satul Zubrești este membru al Grupului de Acțiune Locală „Lunca Bîcului”. Ideea de proiect a venit în urma sesiunilor de informare și mentorat în cadrul acestui grup. Am observat că în Republica Moldova se acordă o atenție sectorului privat și sectorului public, dar rămâne în umbră sectorul asociativ. În acea perioadă, noi, un grup de băștinași din satul Zumbrești am venit cu o inițiativă de a forma o asociație a băștinașilor cu scopul de a dezvolta localitatea și de a acționa prin diferite granturi, suporturi din partea diasporei. La o discuție cu primărița satului am ajuns la concluzia că tinerii noștri nu sunt atât de motivați și nu au susținere. Așa a venit ideea unui centru pentru tineri unde vor avea loc diferite activități, instruiri, traininguri sau alte activități care ar ajuta dezvoltarea localității”, ne-a spus Dorina.

Cu suportul Primăriei în valoare de 33.846 de lei și cu 29.250 de lei alocați de GAL-ul „Lunca Bîcului” a fost renovat și au dotat cu cele necesare Centrul de resurse pentru tineri.

La moment, în cadrul centrului sunt formate două grupuri de tineri, categorizați pe vârste: 15 voluntari mari - elevii claselor 8-12 și cei 10 voluntari mici din clasele 4-6.

„În fiecare săptămână organizăm ședințe unde planificăm activitățile pentru o săptămână. În fiecare lună avem o tematică. Martie este luna antreprenoriatului. Încercăm să descoperim această temă”, ne-a spus Dorina Chiosa.

În ianuarie tinerii au venit cu o idee de a susține bătrânii din localitate. Au făcut o campanie de colectare a produselor alimentare pentru bătrânii uitați. „Au mers pe la agenții economici, au sensibilizat și diaspora, localnicii. Au colectat 3 mii de lei și au cumpărat produse alimentare pentru 14 bătrâni și pentru o tânără mămică cu doi copii, dintr-o familie social-vulnerabilă”, ne-a povestit Dorina.

Cristian Erhan este elev în clasa a noua. A devenit membru al centrului de resurse pentru tineri în decembrie 2019. Acesta ne-a spus că a fost invitat de prieteni, ia la centru îi place cum sunt abordate problemele din localitate, dar și atitudinea față de tineri.

Primărița satului Zubrești ne-a spus că urmează să fie implementat un alt proiect, Prin intermediul Grupului Local de Acțiune. Este vorba despre un centru de informare și fitness pentru femeile din localitate.

În Republica Moldova primele acțiuni de implementare a abordării LEADER au început în anul 2016. Astăzi în țară există 32 GAL-uri create, care activează și implementează diverse proiecte, cum ar fi: procurare de echipament și utilaj agricol și non-agricol, procurarea materiei prime pentru confecții, instalarea sistemelor de generare a electricității din surse alternative, amenajarea spațiilor cu destinație turistică, a spațiilor de joacă pentru copii, a teritoriilor adiacente instituțiilor publice și parcurilor, etc.

Conform metodologiei, GAL-urile obțin fonduri (până la 20.000 USD) în cadrul unui sistem special de subvenții dedicat Grupului de Acțiune Locală cu scopul de a finanța, la rândul lor, micro-proiecte de dezvoltare locală, care sunt importante pentru comunitățile rurale.

Acestea pot fi asociate între ele pe termen lung pentru a produce un impact asupra dezvoltării întregului teritoriu GAL. Bugetul de cofinanțare oferit de GAL către implementatorii de proiecte este de cca. 500 - 4.000 USD, beneficiarii având și o contribuție proprie de la 10% până la 50% din bugetul total al proiectului.

GAL Lunca Bîcului unește 9 primării  din raionul Strășeni și se află la cca. 40 km distanță de la Chișinău. Populația totală a GAL-ului este de aproximativ 19.000 de persoane. GAL-ul a fost înființat în aprilie 2019 și este format din 40 de organizații, instituții, companii locale și cetățeni activi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile