Logo Realitatea.md

Femeile din sate vor putea trece gratuit testarea mamografică. A fost lansată etapa a doua a programului „Un doctor pentru tine” (VIDEO)

11 Octombrie 2018, 16:50 // Societate

Femeile din localitățile rurale vor putea trece gratuit testarea mamografică. Noul program de screening mamar a fost lansat astăzi, în scopul prevenirii maladiilor oncologice și informării societății  despre grupele de risc și tratamentele aplicate și se va desfășura în cadrul celei de-a doua etape a programului „Un doctor pentru tine”.  

În acest scop, au fost procurate trei utilaje mobile care în perioada octombrie – decembrie curent, se vor deplasa la Leova, Rezina, Strășeni, Șoldănești, Cantemir și Nisporeni. De asemenea, a fost achiziționată și o mașină nouă de radiografie, pentru a asigura o mai bună acoperire a localităților cu examene radiografice gratuite.

„Am văzut că oamenii sunt foarte mulțumiți. Aproximativ 20 mii de persoane au fost deja examinate. Îmi pare bine că s-a reușit prevenirea unor boli mai grele. Sunt foarte mulți care au fost salvați prin intermediul acestei campanii. „Campania „Un doctor pentru tine" este de fapt o acțiune intermediară până când noi vom reuși să ducem până la capăt reformele în sănătate și vom putea oferi servicii calitative", a menționat Pavel Filip, în cu privire la programul „Un doctor pentru tine”.

La rândul lor, medicii participnți în proiect au spus că pacienții sunt satisfăcuți de serviciile prestate în cadrul campaniei și s-au pronunțat pentru extinderea acesteia, cu implicarea specialiștilor din teritoriu, pentru a îmbunătăți calitatea asistenței oferite.

Începând cu 1 august curent, echipe mixte de medici au oferit consultații pentru 5154 de persoane. În același timp, 2483 copii din localitățile rurale au beneficiat de servicii medicale stomatologice, iar alte 10180 de persoane au făcut examene radiologice gratuite. Campania „Un doctor pentru tine" a fost lansată  la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip, pentru a spori accesul la serviciile medicale în sate. Echipele mobile de medici specializați vor continua deplasarea în localități pentru a examina gratuit oamenii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile