Logo Realitatea.md

Fermieri zootehnici din Moldova, atestați cu dreptul de a comercializa resurse de prăsilă

09 Februarie 2018, 21:35 // Economie

11 ferme zootehnice din Republica Moldova au fost atestate în categoria de prăsilă, ceea ce semnifică că deținătorii acestor ferme au atins un nou nivel de performanță, au dreptul de a comercializa resurse de prăsilă și pot obține venituri mult mai mari decât orice fermă de producție. 

”În toamna anului curent a fost organizată o campanie de examinare a fermelor zootehnice, pentru a examina îndeplinirea condițiilor și corespunderea categoriei de prăsilă pentru a fi atestate. Solicitările au venit de la fermieri, iar ministerul a acționat în baza Legii privind selecția și reproducția în zootehnie. Astfel, comisiile de atestare au propus să fie atestate în categoria de prăsilă 11 ferme (bovine -1, porcine – 1, ovine – 6, iepuri – 1, piscicolă – 1 și apicolă - 1). Categoria de prăsilă constituie o performanță, ce oferă avantaje deținătorului de animale de prăsilă, inclusiv de subvenționare, dar în același timp, îl responsabilizează pentru a efectua lucrul de selecție și ameliorare a efectivului de animale, implicând pentru aceasta cheltuieli suplimentare pentru specialiști selecționeri, registre de evidență zootehnică, instrumente și utilaje pentru efectuarea măsurătorilor”, a subliniat Secretarul de Stat, Alisa Pîrlog.

Oficialul a menționat că fermele zootehnice de prăsilă au un avantaj prin faptul că, beneficiarii acestora sunt susținuți de către stat prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, acoperind până la 50 % din costul animalelor de prăsilă, astfel creând condiții favorabile pentru ameliorarea genetică a efectivelor de animale, cumpărătorii achiziționând animale de prăsilă la prețuri practic similare cu prețurile pentru animale simple.

Potrivit specialiștilor Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, creșterea valorii genetice a animalelor din Republica Moldova are un impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului zootehnic, ceea ce stabilește ca obiectiv ameliorarea animalelor și producerea de animale cu performanțe productive superioare ce pot fi transmise generațiilor viitoare. De asemenea, selecția depinde de practicile manageriale adoptate de fermier și relația dintre totalitatea cheltuielilor fermei și valoarea animalelor.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9077 0.0000%
USD USD 16.7678 0.0000%
RUB RUB 0.2950 0.0000%
RON RON 4.4858 0.0000%
UAH UAH 0.6262 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)