Logo Realitatea.md

Festivalul râurilor – RiverFest „Iubeşte-ţi râul” se va desfășura sâmbătă la Grădina Botanica din Chișinău

06 Octombrie 2016, 14:34 // Societate

Sâmbătă, 8 octombrie, în Grădina Botanică din Chișinău se va desfășura a treia ediție a Festivalului râurilor, RiverFest „Iubeşte-ţi râul!”. Evenimentul vine să promoveze mesajul de protecţie a resurselor de apă care există în Republica Moldova, transmite IPN.

Foto: flickr.com

„Planificăm mai multe ateliere în cadrul evenimentului şi acestea vor ţine de calitatea şi cantitatea apei pe care o avem în Republica Moldova”, a spus Ina Coşeru, președinta Centrului Naţional al Mediului. Potrivit ei, în cadrul festivalului se va vorbi atât despre apele din râuri, cât şi despre cele freatice, despre deşeurile care se găsesc în aceste ape şi despre ce comportament trebuie să adopte cetăţenii pentru a le proteja.

Iulian Gamurari, preşedintele Gărzii de Reciclare, care este unul dintre partenerii festivalului, a menţionat că va organiza în cadrul festivalului o oră educaţională la care se va discuta despre reciclarea obiectelor, produselor pentru ca acestea să fie inofensive pentru ape: „Ne vom strădui să demonstrăm cât de iresponsabilă este populaţia. Vă zic din proprie experienţă că nimeni nu stochează uleiul alimentar folosit ca ulterior să-l ducă la un reciclator. Acesta se varsă în chiuvetă şi ulterior ajunge tot în apa pe care ori o consumăm, ori udăm fructele şi legumele”, a spus Iulian Gamurari.

Corneliu Mîrza, reprezentantul unei companii care construiesc şi importă staţii de epurare, a afirmat că la unul dintre ateliere se va vorbi despre tehnologiile care sunt folosite în tratarea apelor uzate: „Se va deschide o platformă foarte largă pentru discuţii pentru a obţine cât mai multe cunoştinţe şi posibilitatea de implicare în soluţionarea problemelor”, a spus Corneliu Mîrza.

Experta de proiecte a Centrului Naţional al Mediului, Iuliana Cantaragiu, a spus că acest eveniment este foarte strâns legat de folclor. Programul artistic cuprinde obiceiurile şi tradiţiile naţionale privind natura în general şi râurile în special. În cadrul festivalului vor fi organizate patru excursii la staţia de epurare a apelor uzate din Chişinău.

Alla Donţu, preşedinta casei de producţie „Youbesc”, a spus că RiverFest este un eveniment unic tocmai pentru că la el va participa un brand muzical internaţional, care se află în clasamentele europene. Este vorba de trupa „Kadebostany” care va fi pentru prima oară într-un open air la Chişinău. Potrivit ei, artiştii acestei trupe sunt susţinători ai unui mediu sănătos şi protecţiei mediului înconjurător.

RiverFest „Iubeşte-ţi râul!” se va desfăşura la Grădina Botanică din Chişinău, începând cu ora 12.00. Copiii vor avea o zonă unde vor putea confecţiona jucării din lut polimeric. Costul biletului va fi de 100 de lei, iar copiii mai mici de 10 ani vor intra gratuit.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9942 -0.3439%
USD USD 17.7285 -0.4011%
RUB RUB 0.2831 0.1415%
RON RON 4.2252 -0.2926%
UAH UAH 0.6847 -0.6962%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile