Logo Realitatea.md

Filip, la o reuniune organizată de România la ONU: În zonele afectate de conflict, procesul educațional trebuie sprijinite prin politici pentru tineret

21 Septembrie 2017, 09:21 // Actualitate

Prim-ministrul Pavel Filip a participat alături de președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea de nivel înalt „Promovarea educației pentru pace”, organizată de România, în marja celei de-a 72-a sesiune a Adunării Generale a ONU, la New York.

Foto: gov.md

În alocuţiunea sa, premierul a remarcat că subiectul abordat este de maximă actualitate și trebuie să reprezinte o preocupare universală, în special, în contextul că tot mai mulți tineri sunt implicați în acțiuni teroriste şi activități extremiste.

Şeful Executivului de la Chişinău a menţionat că măsurile de securitate nu sunt suficiente pentru a contracara acest flagel al secolului XXI, iar educația pentru pace trebuie începută în școli, prin instituirea unor programe centrate pe prevenirea și reducerea violenței.

„În zonele afectate de conflict sau post-conflict, procesul educațional și eforturile de consolidare a păcii trebuie sprijinite prin politici pentru tineret care să prevadă posibilități de instruire profesională și vocațională, precum și de încadrare în proiecte de dezvoltare economică și socială menite să susțină economiile locale”, a declarat Prim-ministrul Republicii Moldova.

Totodată, premierul Pavel Filip a specificat că cheia succesului în promovarea educaţiei pentru pace rezidă în implementarea simultană și concertată a unui set de activități multidimensionale, pe termen scurt, mediu și lung.   

„Pe plan intern, Republica Moldova depune eforturi ca politicile și activitățile referitoare la tineret să conțină elemente axate pe promovarea toleranței, culturii păcii și non-violenței, aprecierea diversității și drepturilor omului, precum și pe asigurarea incluziunii economice, sociale și politice”, a subliniat Pavel Filip.

La final, prim-ministrul Pavel Filip şi-a exprimat certitudinea că implementarea Agendei pentru Dezvoltare 2030, în particular, a obiectivului pentru dezvoltare durabilă centrat pe asigurarea educației incluzive și de calitate și, respectiv, a obiectivului care urmărește promovarea societăților incluzive și pașnice, va elimina multe dintre vulnerabilitățile care facilitează în prezent perpetuarea și manifestarea terorismului și a extremismului violent.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5090 -1.0861%
USD USD 16.6523 -0.2271%
RUB RUB 0.2940 -0.6085%
RON RON 4.4000 -1.0991%
UAH UAH 0.6168 -0.1619%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)