Logo Realitatea.md

Filip curăță orașul lui Usatîi. Autospecialele au pornit spre mun. Bălți în această dimineață (FOTO)

28 Decembrie 2017, 10:21 // Actualitate

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat în dimineața zilei de astăzi, la Guvern, o ședință specială pe tema crizei deșeurilor menajere de la Bălți, unde primar este Renato Usatîi. Decizia a fost luată după ce premierul a primit sesizări de la mai mulţi locuitori, instituții, inclusiv o adresare din partea Primăriei Bălţi. Situația de criză a apărut în urma perturbării procesului de transportare a deșeurilor, ceea ce a dus la acumularea unor cantități foarte mari de reziduuri în ultimele zile. 

Foto: Vasile Efros via Facebook

La şedinţă au participat reprezentanți ai Serviciului Protecție Civile și Situații Excepționale, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Primăriei Chişinău, ai Primăriei Bălţi, specialiști epidemiologi, precum și reprezentanți ai altor instituții.

Discuțiile au vizat cu prioritate o intervenție de urgenţă pentru acordarea ajutorului necesar locuitorilor oraşului, dar şi pentru sprijinirea Primăriei Bălţi în acțiunile de  transportare a cantității mari de deșeuri menajere acumulate în ultimele zile. În acest sens, Premierul Pavel Filip a cerut implicarea mai multor instituții, inclusiv a solicitat sprijin logistic din partea Primăriei Chişinău, în aşa fel încât, în cel mult 3 zile, municipiul Bălți sa fie curăţat, iar locuitorii să poată întâmpina noul an aşa cum se cuvine.

„Nu este obligaţia şi competenţa Guvernului, este obligaţia autorităţilor locale, de aceea, noi intervenim atunci când este o situaţie de urgenţă, după care, autorităţile locale trebuie să se clarifice. Dacă depunem un efort comun, reuşim să curăţăm, după care să intraţi în regim normal de lucru”, a declarat Pavel Filip.

Mai multe instituții vor furniza începând chiar de astăzi tehnica și personalul necesar pentru această intervenţie, costurile urmând sa fie suportate din fondul de rezervă al Guvernului. 

Foto: Vasile Efros via Facebook 

Realitatea.md menționează că mun. Bălți se sufocă de mai mult timp în mormane de gunoi. Autoritățile locale nu reușesc să colecteze și să evacueze tot gunoiul din oraș, după ce firma specializată s-a retras de pe piață, iar primarul orașului, Renato Usatîi, a cerut de mai multe ori rezilierea contractului.

Primarul Renato Usatîi se află de mai bine de un an la Moscova, iar între timp, orașul a ajuns practic o groapă de gunoi. 

CITEȘTE ȘI: 

Orașul Bălți, plin de gunoi, în ajun de sărbători! Medicul-șef sanitar al municipiului: „Problema e destul de serioasă! Am sesizat Primăria” (FOTO)

Bălțenii ar putea să intre în noul an cu gunoiul sub ferestre din cauza lipsei de dialog dintre Primăria Bălți, Primăria Biliceni și agentul economic 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile