Logo Realitatea.md

Filip reiterează: Profesorii turci NU au fost extrădați la solicitarea lui Erdogan (VIDEO)

12 Octombrie 2018, 07:10 // Actualitate

Cei șapte cetățeni ai Turciei, angajați ai Liceului Moldo-Turc „Orizont”, au fost extrădați conform legislației în vigoare. Asigurarea vine din partea premierului Pavel Filip, care a menționat că profesorii vizați au fost declarați persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova așa cum prevede legea. 

Embed:

”Acești profesori nu au fost extrădați la solicitarea turcilor. Ei au fost declarați persoane indezirabile și au fost îndepărtați așa cum prevede legea Republicii Moldova. Am participat la audierile persoanelor responsabile de la SIS (Serviciul de Informații și Securitate), care au venit cu informații suficiente. Este o temă sensibilă, nu pot să dau detalii, sunt informații secrete. Dar totul a avut loc conform legislației”, a spus Filip.

De asemenea, premierul a adus aminte despre solicitarea conducerii Turciei de a stopa activitatea liceelor ”Orizont” pe teritoriul țării noastre, care a fost respinsă însă de către autoritățile Republicii Moldova.

”Primele discuții pe care le-am avut cu turcii a fost în timpul vizitei premierului turc. Trebuie să recunosc că a fost o solicitare fermă de-a lor că trebuie să închidem Liceul ”Orizont”, iar răspunsul meu a fost că acest liceu este o instituție care activează în cadrul legal. Atâta timp cât această instituție va respecta legea, atâta timp va funcționa și n-o să ne indice nimeni ce o să facem cu această instituție. La o altă întrevedere pe care am avut pe câmpul Adunării Generale ONU, domnul Erdogan a venit cu aceeași solicitare și i-am zis același lucru”, a adăugat Filip. 

Amintim că șapte cetățeni ai Turciei, angajați ai Liceului Moldo-Turc „Orizont”, au fost declarate persoane indizerabile și au fost expulzate din Republica Moldova,  fiind suspectați că desfășoară acțiuni ilegale ce ar pune în pericol securitatea națională.

CITEȘTE ȘI:

Precizare SIS privind operațiunea antitero: „Persoanele nu au fost reținute, ci doar expulzate”

Nicolae Eșanu despre expulzarea cetățenilor turci: „Sper că în mapele SIS există documente solide care justifică acest lucru”

Ghilețchi cere explicații de la SIS: „Straniu că 25 de ani, acești cetățeni străini au activat aici fără a fi avertizați sau învinuiți de activități ilegale”

Dodon, după operațiunea SIS: „Au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”

Președintele Parlamentului a solicitat audierea parlamentară a conducerii SIS, în cazul expulzării din țară a șapte cetățeni străini

Citeste tot despre: Erdogan, Pavel Filip, profesori turci
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile