Logo Realitatea.md

Filip și Groisman au avut o întrevedere unde au discutat subiecte de pe agenda comună (FOTO)

12 Aprilie 2018, 23:14 // Actualitate

Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu omologul său ucrainean Volodimir Groisman, în marja lucrărilor Forumului de Securitate de la Kiev. Oficialii au discutat aspecte actuale de pe agenda comună, cu accent pe realizarea obiectivelor din Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene.

În discuții, părțile au salutat promulgarea legii privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană. „Vă mulțumim pentru susținerea acordată în soluționarea problemei transnistrene. Fără ajutorul Ucrainei nu ne-am fi putut atinge rezultatele pe care le avem astăzi", a subliniat Pavel Filip.

Totodată, premierii au apreciat finalizarea procedurilor necesare pentru semnarea Acordurilor privind liberalizarea transportului auto și aerian. Ei au menționat că aplicarea acestor documente va ridica la un nivel calitativ nou relațiile bilaterale.

Totodată, prim-ministrul Pavel Filip a evidențiat importanța facilitării călătoriilor reciproce prin oferirea pentru transportatorii de mărfuri și pasageri a posibilității de a se afla pe teritoriul țării vecine pentru o perioada mai mare de 90 de zile. Premierii au convenit că acest document ar putea fi semnat în timpul vizitei ministrului moldovean de Externe la Kiev, programată pentru luna mai curent.

Pavel Filip a vorbit și despre importanța stabilirii condiţiilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean. În acest sens a fost semnată o adresare  comună către Comisia Europeană pentru efectuarea unui studiu privind impactul Hidrocentralei asupra bazinului râului Nistru și a fost creată și o comisie mixtă bilaterală. 

Premierii au discutat și despre relațiile comerciale bilaterale, care sunt în ascensiune. Volumul schimburilor comerciale dintre țări a sporit în anul trecut cu 30%, față de 2016, atingând cifra 885 milioane de dolari.

Pavel Filip și Volodimir Groisman au subliniat, de asemenea, necesitatea consolidării eforturilor pentru a face faţă provocărilor de securitate regională, în contextul conflictelor teritoriale existente în cele două țări. Pavel Filip a menționat, în context, că Republica Moldova susține independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Guvernul de la Chişinău va acorda și în acest an 150 de bilete pentru odihna și reabilitarea elevilor din zona de conflict din regiunile estice ale Ucrainei. „Este un ajutor poate nu atât de semnificativ, dar simbolic, care vorbeşte despre relațiile apropiate dintre țările noastre", a spus Pavel Filip.

Premierul Pavel Filip l-a invitat pe omologul său ucrainean să viziteze Republica Moldova în iulie curent, când va avea loc summit-ul GUAM, președinția acestei structuri fiind preluată de țara noastră.

Citeste tot despre: agenda comună, Filip, Groisman, întrevedri
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9105 0.0000%
USD USD 16.6386 0.0000%
RUB RUB 0.2482 0.0000%
RON RON 4.0576 0.0000%
UAH UAH 0.5989 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)