Logo Realitatea.md

Firma Caravita, administrată de rudele lui Filat, implicată în noi scheme dubioase de asimilare ilicită a banilor publici (VIDEO)

26 August 2015, 18:31 // Actualitate

Compania Caravita, administrată de rudele apropiate ale liderului PLDM, Vlad Filat, este implicată în noi scheme de asimilare ilicită a banilor publici. De această dată, în schema dubioasă este implicată Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură, care a subvenționat contrar legii firma familiei lui Filat și alte companii afiliate acesteia.

Foto: Bani.md

În perioada 2012 - 2014, Caravita și alte opt companii afiliate acesteia au obținut subvenții de peste șapte milioane de lei de la AIPA, pe mai multe dosare ce demonstrau achiziționarea tehnicii și utilajului agricol. Tehnica a fost procurată de cele nouă companii prin programul 2KR, care prevedea o perioadă de trei ani de rambursare a costului achiziției. Astfel, pentru a-și returna o parte din bani, firmele au depus dosare pentru subvenționare

Regulamentul AIPA privind modul de subvenționare a producătorilor agricoli prevede că la acest capitol fermierii pot obține nu mai mult de 750 de mii de lei pentru un lot de tehnică achiziționată. Pentru a obține o sumă cât mai mare pentru utilaj, Caravita și cele opt companii satelit, au depus dosare de subvenționare la AIPA de trei ori. Potrivit contractului 2KR, cele nouă companii urmau să achite anual câte o tranșă din costul achiziției. Astfel, la fiecare tranșă achitată în cadrul programului, companiile gestionate de rudele lui Filat, ridicau subvenții de la stat, contrar legii.

În baza aceste scheme, compania Caravita a beneficiat de cel puțin un milion de lei timp de doi ani. Totodată, mai multe companii, dintre care „AVVA COMPANY”, „ABM AGROINDUSTRIES”, sau „ABM AGREMENT ECOLOGY”, toate trei implicate în scandalul furtului de la Banca de Economii, au beneficiat de aproximativ trei milioane de lei timp de doi ani, depășind cu mult pragul maxim admis de lege. Denumirile acestora apar în schemele prezentate de fostul președinte al Comisiei parlamentare economie buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, care a dezvăluit metodele prin care au fost sustrași banii de la BEM. Mai mult, AVVA COMPANY figurează și în raportul companiei Kroll, care a investigat furtul din sistemul bancar al Moldovei. După acest scandal, compania a fost redenumită în Rutalif SRL, proprietarii ei fiind Vlad Filat și nepotul său milionar, Vladimir Rusu.

Alte trei milioane de lei, subvenții ilegale, au fost obținute prin intermediul companiilor „AGRO BIO MANAGEMENT”, „SHOWBIZ MANAGEMENT”, „ABM ECO TECHNOLOGY”, „ECO GREEN”, „RIP RUSU”, toate fiind sateliți ai Caravita.

Această schemă frauduloasă a fost pusă în aplicare în timpul conducerii ministerului Agriculturii de către Vasile Bumacov, membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Solicitați de Realitatea TV, reprezentanții ministerului Agriculturii nu au comentat situația, pe motiv că ministrul Agriculturii, Ion Sula, este plecat din țară.

Programul 2KR a fost lansat cu scopul de a sprijini fermierii neprivilegiați prin asistență financiară pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol. Bugetul total al programului este 21 de milioane de dolari.

Amintim că Vladimir Rusu, proprietarul companiei Caravita Co, nepotul lui Vlad Filat și tatăl acestuia, Ion Rusu, care este nașul de cununie în a doua căsătoria a liberal - democratului, au fost arestați pentru implicare în spălare de bani de la Banca de Economii. Vladimir Rusu a fost transferat în arest la domiciliu, după ce a început să colaboreze cu ancheta. Procurorii anticorupție au anunțat că Ion Rusu, nașul lui Vlad Filat, și-ar fi asumat responsabilitatea pentru administrarea companiilor implicate în furtul secolului.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.0000%
USD USD 17.4521 0.0000%
RUB RUB 0.2364 0.0000%
RON RON 4.3476 0.0000%
UAH UAH 0.6167 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile