Logo Realitatea.md

Flux sporit la frontieră! Serviciul Vamal a mobilizat factori de decizie întru fluidizarea traficului

12 August 2017, 16:14 // Societate

Conducerea Serviciului Vamal a delegat mai mulți factori de decizie din cadrul Aparatului Central pentru a se deplasa în cele mai tranzitate posturi vamale de frontieră, în perioadele cu flux sporit.

Aceștia au ca sarcină monitorizarea implementării acțiunilor de fluidizare a traficului transfrontalier, precum și sincronizarea acestora cu cele întreprinse de autoritățile omoloage din statele vecine, astfel încât să fie asigurat un control expeditiv pe ambele părți ale frontierei.

Foto: customs.gov.md

Măsura se înscrie în setul de acțiuni de fluidizare întreprinse de către Serviciul Vamal la indicația Prim-ministrului Republicii Moldova, Pavel Filip, lansată în adresa autorităților responsabile de gestionarea traficului transfrontalier.

Acțiunile întreprinse vizează preponderent redistribuirea colaboratorilor vamali, suplinirea echipamentelor de control, precum și utilizarea tuturor pistelor. De asemenea, în cazul atestării unui flux sporit, controlul vamal este efectuat inclusiv de către șefii posturilor vamale și adjuncții acestora.

Totodată, în vederea optimizării procedurilor de control, fraudele vamale depistate de către inspectorii din prima linie urmează a fi preluate de către specialiști din cadrul subdiviziunilor specializate, care vor fi prezenți în post în regim 24/7, astfel încât să fie exclus riscul tergiversării controlului vamal din cauză că inspectorul de pe pistă este implicat în documentarea fraudei consemnate.

Serviciul Vamal mai amintește și despre introducerea, din data de 19 iulie 2016, a Coridorului Verde la patru dintre cele mai solicitate posturi vamale: Sculeni, Leușeni, Giurgiulești și Tudora. Prin urmare, cetăţenii care nu deţin bunuri ce necesită a fi declarate pot opta pentru Coridorul Verde, în timp ce Coridorul Roşu este destinat persoanelor care transportă mărfuri care presupun achitarea taxelor vamale aferente.

De asemenea, precizăm că Serviciul Vamal a demarat deja proiectul de extindere și modernizare a celor mai tranzitate posturi vamale, precum și dotarea acestora cu echipamente performante de control. Extinderea acestor posturi va permite o gestionare mai eficientă și mai operativă a fluxurilor transfrontaliere, care s-au majorat semnificativ în ultimii ani.

În aceste condiții, Serviciul Vamal recomandă participanților la traficul transfrontalier tranzitarea tuturor posturilor vamale de frontieră existente, în vederea evitării suprasolicitării doar a unora dintre acestea. Informația privind posturile vamale de frontieră poate fi găsită accesând Harta interactivă a punctelor de trecere, disponibilă pe pagina web a Serviciului Vamal.

Pentru persoanele care intenționează să traverseze frontiera vamală, Serviciul Vamal are instituit Centrul Unic de Apel (+373 22 574-111), unde aceștia pot solicita informaţii și consultații privind regulile de trecere a mărfurilor și unităților de transport peste frontieră, precum și pot semnala eventuale fapte de comportament corupțional sau abuzuri în serviciu comise de colaboratorii vamali.

Menționăm că participanții la traficul transfrontalier își pot planifica ruta optimă, accesând pagina web a instituției, rubrica TRAFICUL ON LINE,  unde au posibilitatea să vizualizeze în timp real numărul unităților de transport care se află în punctele de trecere cu cele mai mari valori de trafic.

Potrivit informațiilor parvenite din teritoriu, în dimineața zilei de astăzi, erau consemnate aglomerări în punctul de trecere ”Tudora – Starokazacie”, însă, după intervenția conducerii Serviciului Vamal în adresa administrației autorității vamale din Ucraina, s-a reușit degajarea traficului pe ambele părți ale frontierei.

La celelalte posturi vamale, actualmente, circulația se desfășoară în regim normal, nefiind atestate valori mari de trafic. Este de menționat că, în intervalul orelor 08:00 – 13:30, doar în postul vamal Leușeni, pe sensul de ieșire din țară, au fost perfectate 485 de unități de transport, iar la intrare – 438.

Citește și:

Situația actuală la frontiera de stat: Patru puncte de trecere, AGLOMERATE

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8632 -0.2128%
USD USD 16.7133 -0.3250%
RUB RUB 0.2963 0.4407%
RON RON 4.4757 -0.2252%
UAH UAH 0.6196 -1.0540%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)