Logo Realitatea.md

Fost premier al Belgiei și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al Parlamentului European! Cine sunt alți doi pretendenți

06 Ianuarie 2017, 17:41 // În lume

Liderul grupului europarlamentar liberal (ALDE), Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei, și-a anunțat oficial vineri candidatura la funcția de președinte al Parlamentului European.

foto: EurActiv.com

Desemnat 'referent' din partea Parlamentului European pentru negocierile privind Brexit-ul, Verhofstadt dorește să îi succeadă socialistului german Martin Schulz, care după aproape cinci ani în fruntea PE a decis să revină în politica germană.

''În aceste vremuri tulburi, puțin sigure, când Europa este amenințată de naționaliști și de populiști de toate felurile, avem nevoie de vizionari, de mediatori. Mă consider unul dintre ei'', a afirmat Guy Verhofstadt, într-o înregistrare video postată pe Facebook și Twitter.

”Sunt convins că disputa dintre cele două mari grupuri politice (PPE și S&D) nu este nici în interesul Parlamentului, nici în cel al Uniunii Europene. Este timpul pentru un candidat cu o capacitate dovedită de a conduce o largă coaliție și care poate uni forțele proeuropene în această instituție, punând mai presus de orice interesul cetățenilor europeni'', a adăugat liderul liberal, citat de Agerpres.

Alegerea viitorului președinte al Parlamentului European pentru următoarele 30 de luni va avea loc pe 17 ianuarie la Strasbourg.

Deocamdată în cursa pentru obținerea acestui post s-au mai înscris doi eurodeputați italieni — Antonio Tajani, din partea Partidului Popular European (PPE), și Gianni Pittella, reprezentant al grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D).

Tajani dispune teoretic de șanse mai mari de a deveni președinte al PE, întrucât grupul PPE are cei mai muți eurodeputați, însă scrutinul se anunț mai disputat decât se preconiza inițial.

--

Guy Verhofstadt, prim-ministru al Belgiei în perioada 1999-2008 și susținător fervent al federalismului european, fusese desemnat la începutul lunii septembrie 'referent' al PE pentru negocierile privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, rol mai puțin important decât cel al negociatorului-șef al Comisiei Europene pentru dosarul Brexit, francezul Michel Barnier.

În cadrul unei reuniuni în format 27 desfășurată pe 16 decembrie, prin urmare fără premierul britanic Theresa May, liderii statelor membre ale UE au adoptat un text care stabilește repartiția rolurilor între instituțiile Uniunii Europene în viitoarele negocieri ale acordului privind ieșirea Marii Britanii. Documentul prevede faptul că 'negociatorul din partea UE' va fi Comisia Europeană, reprezentată de Michel Barnier, care 'va trebui să informeze sistematic' statele membre.

În ceeea ce privește Parlamentul European, implicarea sa ar urma să fie mai scăzută. În text este stipulat că Barnier 'va fi invitat să informeze Parlamentul European periodic pe parcursul negocierilor', iar reprezentanți ai PE vor fi de asemenea invitați la 'reuniuni preparatorii'. Parlamentul European a deplâns rolul secundar care îi este rezervat în viitoarele negocieri privind Brexit-ul, lăsând în același timp de înțeles că și-ar putea impune veto-ul asupra rezultatului final al negocierilor dintre Londra și Uniunea Europeană.

foto: www.bbc.com (Guy Verhofstadt)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6439 0.2240%
USD USD 16.6741 0.3122%
RUB RUB 0.2681 -0.0373%
RON RON 4.2412 0.2221%
UAH UAH 0.6378 0.4251%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile