Logo Realitatea.md

Fostul comisar al Capitalei Vladimir Botnari cere tragerea la răspundere penală a mai multor jurnaliști! Mariana Rață, prima pe listă - DETALII

19 Ianuarie 2017, 17:50 // Societate

Vladimir Botnari, fost comisar al Capitalei, cere tragerea la răspundere penală a persoanelor responsabile de publicarea datelor cu caracter personal ale sale și membrilor familiei.

Printre cei responsabili în acest sens Vladimir Botnari o indică pe Mariana Rață, jurnalist de investigații la Centrul de Investigații Jurnalistice și redactor șef adjunct la Ziarul Național.

foto: HotNews, Ziarul Național

Șefa Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat pentru Realitatea.md că Botnari a depus plângerea penală la Procuratura mun. Chișinău, în gestiunea căreia este cauza.

Vladimir Botnari a cerut investigarea persoanelor responsabile de publicarea datelor cu caracter personal ale sale și membrilor familiei. Procuratura este obligată să audieze ambele părți pentru a decide dacă se dispune o investigație mai aplă sau nu. La această etapă este inițiat un proces penal”, a subliniat Vieru.

Ea a spus că Procurorul General Eduard Harunjen a cerut procurorului de caz să dea dovadă de profesionalism și să acționeze în strictă conformitate cu legea, evitând orice abuz.

Anticoruptie.md scris că Botnari, în plângerea depusă la Procuratură, invocă faptul că jurnalista Mariana Rață ar fi „accesat și publicat date cu caracter personal, precum și date despre viața personală și familială a familiei Botnari, inclusiv date privind proprietățile fiicei”. Informațiile, potrivit fostului comisar, s-ar regăsi în știrea „Vladimir Botnari, fostul comisar al municipiului Chișinău, numit șef de direcție la Moldtelecom”.

Articolul se referă la numirea în funcția de șef al Direcției securitate din cadrul Moldtelecom a ex-comisarului, judecat penal pentru neglijență în serviciu în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, soldată cu moartea lui Valeriu Boboc. Contactat de portalul Anticoruptie.md, Vladimir Botnari a confirmat atunci că este angajat la Moldtelecom, dar a refuzat să ofere detalii despre funcția deținută.

În știrea publicată sunt menționate și informațiile apărute anterior în presă despre proprietățile familiei Botnari. Fără a indica numele soției și fiicei lui Botnari, jurnalista notează: „presa a scris anterior și despre averea lui Vladimir Botnari. Potrivit Ziarului de Gardă, fostul comisar al Capitalei are viza de reşedinţă într-o casă de milioane, înscrisă pe numele fiicei sale cu doar o săptămână înaintea evenimentelor din aprilie 2009. Botnari mai deţine, împreună cu familia, o vilă de lux în comuna Tohatin, acolo unde este văzut adesea, alături de soţia sa”.

Cu excepția numelui lui Vladimir Botnari, în știre nu sunt invocate alte date cu caracter personal. Cu toate acestea, invocând faptul că din 2009 nu mai deține o funcție publică, activând într-o instituție privată, fostul comisar cere „investigarea cazului și atragerea la răspundere penală, conform Art. 177, al. 2, Cod Penal, a persoanei responsabile de accesarea și publicarea datelor cu caracter personal ale lui Botnari Vladimir, Botnari Maria și Alexa-Botnari Diana”.

În altă ordine de idei, Botnari solicită procurorului investigarea, din octombrie 2009 și până în prezent, și tragerea la răspundere penală conform Art. 177, al. 2, Cod Penal, a persoanelor responsabile de accesarea și publicarea datelor cu carcter personal a lui Botnari Vladimir, Botnari Maria și Alexa-Botnari Diana.

Plângerea lui Vladimir Botnari a fost înregistrată pe 27 decembrie 2016, iar zilele trecute, jurnalista Mariana Rață a fost audiată de procuror. Omul legii urmează să decidă până pe 27 ianuarie dacă există temei de pornire a urmăririi penale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 0.0000%
USD USD 17.6277 0.0000%
RUB RUB 0.2486 0.0000%
RON RON 4.0060 0.0000%
UAH UAH 0.6555 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile