Logo Realitatea.md

Ex-ministrul Mediului, Munteanu: „Se preconizează un adevărat carnagiu! Se va permite vânătoarea a peste 100 de mii de animale!” (Doc)

07 Iulie 2017, 11:01 // Societate

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, se arată indignat de un proiect al Ministerului Mediului, prin care se va permite vânătoarea în următorul sezon a unui număr impunător de animale, asupra cărora a fost pusă interdicție în ultimii ani.

Foto: Valeriu Munteanu, ex-ministru al Mediului

„Se va permite vânătoarea a peste o sută de mii de animale! Fiind ştiut năravul acestei bresle, putem lesne multiplica această cifră şi vom constata că se preconizează un adevărat carnagiu, iar cei care ar fi trebuit să responsabilizeze vânătorii şi să combată braconajul se situează de partea lor”, a scris Valeriu Munteanu pe rețelele de socializare.

Ex-ministrul Mediului face referire la un proiect de hotărâre de Guvern, care prevede permiterea colectării în următorul sezon de vânătoare a circa 19 mii de iepuri de câmp, câte 20 de mii de porumbei și rațe sălbatice ș.a.

„Chiar dacă majoritatea vânătorilor şi a oamenilor de ştiinţă recunosc că în perioada ultimilor doi ani a sporit considerabil populaţia iepurilor de câmp, autorii proiectului doresc reducerea acesteia, exclusiv pentru satisfacerea intereselor unui grup restrâns de iubitori de vânătoare”, comentează Munteanu.

„Sper că cel puţin membrii Guvernului să nu accepte această redacţie a proiectului şi să solicite autorilor de la minister să revină asupra propunerilor, altfel riscăm la următoarea ediţie a Cărţii Roşiii să mai fie incluse câteva specii noi”, a încheiat Valeriu Munteanu.

Amintim că anul trecut, Ministerul Mediului a interzis vânatul la 12 specii de animale și păsări pentru sezonul de vânătoare 2016-2017. Este vorba despre cerbi, căpriori, bursuci, iepuri, potârnichi, gâște, rațe, lișițe, găinușa-de-baltă, becaține mari, porumbei și mistreți.

Decizia a nemulțumit membrii Societății Vânătorilor care s-au adresat prim-ministrului cu solicitarea de a anula această interdicție, motivația acestora fiind creșterea numărului acestor specii cinegetice. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.5044%
USD USD 16.9702 0.0094%
RUB RUB 0.2588 -0.0772%
RON RON 4.1895 -0.4491%
UAH UAH 0.6052 -0.3786%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile