Logo Realitatea.md

Fostul şef al AO „Lăstăraş”, reţinut de CNA. Colecta lunar de la părinţi peste jumătate de MILION de lei

25 Octombrie 2018, 15:41 // Societate

Fostul preşedinte al Asociaţiei obşteşti (AO) „Lăstăraş”, Dorian Bogașevschi, a fost reţinut cu puţin timp în urmă de ofiţerii CNA. Bărbatul este bănuit că şi-ar fi însuşit, în interes personal, sume enorme de bani de la părinţii copiilor care frecventau grădiniţa nr.199 din Capitală.

Foto: Waengas Boroda

Potrivit materialelor acumulate, în perioada septembrie 2015 - august 2017, preşedintele AO „Lăstăraş”, sub pretextul predării în cadrul grădiniţei a lecţiilor de limbi moderne, informatică computerizată, artă plastică, muzică, coregrafie, ar fi perceput de la părinţii copiilor din Grădiniţa-creşă nr. 199 sume de bani în mărime de 1200 – 1400 lei/lunar.

Estimările arată că în fondul Asociaţiei se acumulau lunar în jur de 600 000 de lei, iar cea mai mare parte din bani ar fi ajuns în buzunarul familiei preşedintelui.

În procesul documentării cazului, s-a stabilit că, în scopul realizării intenţiilor ilegale, preşedintele AO „Lăstăraş” a încheiat un contract de locaţiune a unor încăperi ale Grădiniţei nr. 199, cu o suprafaţă de 1343,8 m.p., pe care le-ar fi transformat în grupe private. Astfel, părinţii copiilor erau forţaţi să achite plăţi suplimentare, iar în cazul în care refuzau, erau obligaţi să părăsească instituţia preşcolară sau erau transferaţi în grupe mai puţin dotate.

Tot din materialele cauzei reiese că întreaga activitate a AO „Lăstăraş” ar fi fost susţinută şi favorizată de mama preşedintelui asociaţiei, Eugenia Bogașevschi, care exercită, în prezent, funcţia de director-adjunct al Grădiniţei nr. 199, precum şi de către concubina acestuia - director al instituţiei vizate - Iaca Ceaușceac.

Astăzi, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au desfăşurat percheziţii la domiciliile ex-preşedintelui asociaţiei, precum şi la unii membri ai familiei lui. Printre obiectele percheziţionate se numără câteva apartamente, ce ar aparţine cu drept de proprietate bănuitului, o bază de odihnă de la Vadul lui Vodă, şcoala privată „Erudio”, dar şi sediul AO „Lăstăraş”. De la faţa locului, au fost ridicate probe relevante pentru dosar şi sume importante de bani, în diferită valută, provenienţa cărora urmează a fi stabilită.

Urmărirea penală este condusă de Procuratura anticorupţie. Serviciul de presă al CNA a menționat că până la o decizie definitivă, orice persoană se prezumă a fi nevinovată. De aceea, nu au fost divulgate numele celor vizați mai sus.

Realitatea.md a mediatizat o serie de nereguli de la această grădiniță, inclusiv, și cazurile de corupție de care a fost sesizată redacția. CITEȘTE ȘI:

Scandal la Grădinița 199 din Chișinău. Părinții au fotografiat gândaci la bucătărie și în dulapuri. Angajații instituției: „Pozele sunt trucate” (FOTO)

Revoltător! Părinții copiilor de la Grădinița nr. 199 au sesizat încă din luna februarie autoritățile despre nereguli, dar nu s-a mișcat un deget (DOC)

Grădinița „Lăstăraș” din Chișinău, într-un nou scandal: A devenit o afacere de familie. Reacția conducerii instituției! (VIDEO)

Scrisoarea anonimă a unui părinte în toiul scandalului în care este vizată grădinița „Lăstăraș” din Chișinău: Vrem să ne facem auziți...

Ilegalități confirmate la Grădinița „Lăstăraș” din Capitală! Administrația a fugit în concediu medical! Ruslan Codreanu: „Să fie eliberați toți din funcție!” (VIDEO)

Scandalul de la școala primară-grădinița „Lăstăraș”: Directoarea Iana Ceaușceac s-a ales cu mustrare aspră (DOC)

Materialele anchetei interne pe cazul directoarei grădiniței „Lăstăraș” vor fi expediate Procuraturii (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1323 -0.0149%
USD USD 17.8914 -0.0011%
RUB RUB 0.2809 0.4290%
RON RON 4.2277 -0.0166%
UAH UAH 0.6698 0.4951%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile