Logo Realitatea.md

Cazul Țîcu vs Bodișteanu, după opt luni de investigaţii: ACUZAŢII, RĂFUIELI şi DEMISII

10 Martie 2014, 14:29 // Societate

Cazul Țîcu-Bodișteanu nu are deocamdată o finalitate, după o perioadă de opt luni de investigații. Centrul Național Anticorupție anunță că, deocamdată, ofiţerii de urmărire penală sunt la etapa de audiere a persoanelor. De cealaltă parte, fostul ministru al Tineretului și Sportului Octavian Țîcu declară că actuala guvernare s-a implicat în acest dosar și cazul este pe linie moartă. În același timp, unii funcționari de la Ministerul Tineretului și Sportului, care au depus declarații împotriva actualului ministru, au fot demiși din funcții.

Foto: timpul.md

Purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, a declarat că s-a făcut o revizie la ministerul de profil și au fost audiate mai multe persoane.

”Investigaţia este pe final. Urmează doar ca ofiţerii de urmărire penală să decidă dacă deschid sau nu un dosar penal. Au fost solicitate anumite documente”, a afirmat Angela Starinschi.

De cealaltă parte, fostul ministru al Tineretului și Sportului Octavian Țîcu acuză politicienii din Coaliția de guvernare de implicare în acest dosar.

”S-a instituit un moratoriu pentru stoparea dosarului, trecerea lui pe linie moartă. De aceste cazuri cunoștea Partidul Liberal Reformator și PLDM, însă ei au decis să pună pe linie moartă aceste dosare pentru a nu scandaliza actul de guvernare. Este o înțelegere la nivelul guvernării. Eu am prezentat documente în detaliu care dovedesc implicarea în actele ilegale. Au fost persoane care au dat declarații la CNA pe marginea acestor cazuri”, a subliniat fostul ministru.

Mai mult, Țîcu a afirmat că actualul ministru al Tineretului și Sportului, Octavian Bodișteanu, s-a implicat direct, prin anumiți procurori, pentru a împiedica mersul anchetei.

”De când a venit în funcție au fost distruse foarte multe documente. De asemenea, au fost eliberate mai multe persoane din cadrul ministerului care au luat atitudine și au făcut declarații pe marginea acestor cazuri. Ministerul este curățit și sunt presate persoanele care au depus declarații. A fost eliberată șeful-adjunct a Direcției sport de performanță Gabriela Richicinschi”, a precizat Octavian Țîcu.

Contactată de Realitatea.md, Richicinschi a declarat că ”ea a fost cea care a depistat actele ilegale, pe care era semnătura actualui ministru. Iar pentru aceasta a fost marginalizată, iar ulterior a fost destituită ilegal.

”Am depistat în documentele pentru procurarea biletelor de avion că nu corespundeau cifrele prezentate în ofertă cu cele din contractul încheiat. Un exemplu elocvent este costul biletului pe direcţia Chișinău-Lima-Chișinău. În ofertă era indicată cifra de 17.805 lei, iar în contract scria 25.400. Am sesizat ministrul de atunci Ion Cebanu, însă dumnealui nu a efectuat niciun control intern”, a declarat Gabriela Richicinschi.

Aceasta mai spune că, odată cu venirea lui Octavian Bodișteanu în fruntea ministerului, atât el, cât și șeful Direcției sport de performanță, Octavian Bucătari, i-au spus să plece de la minister.

”Răfuielile şi presiunile asupra mea încep imediat după instituirea noului guvern şi numirea domnului Octavian Bodişteanu în funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului. Continuu, pe parcurs de jumăte de an, am fost supusă la un şir de persecuții, inclusiv și de ordin psihologic: lipsa artificială a indicaţiilor şi materialelor la examinare; îngrădirea accesului liber la documentele existente, cât şi cele parvenite pe adresa ministerului, excluderea din colectiv, etc. Mai mult ca atât, actualul ministru, pe 9 septembrie 2013, m-a ameninţat că dacă nu demisionez, atunci voi fi destituită din funcţia publică. Ca urmare, au început să mi se fabrice sancțiuni, iar pe 9 decembrie 2013 am fost destituită”, a adăugat Gabriela Richicinschi.

Gabriela Richicinschi a atacat în judecată decizia de destituire, iar în prezent este în proces de judecată cu Ministerul Tineretului și Sportului.

Contactat de Realitatea.md, pentru a discuta pe marginea acestui subiect, actualul ministru al Tineretului și Sportului, Octavian Bodișteanu, a declarat că nu poate discuta, deoarece felicită colectivul de doamne din cadrul ministerului cu ocazia zilei de 8 Martie.

Realitatea.md amintește că, în luna iunie 2013, fostul ministru al Tineretului și Sportului Octavian Țîcu a acuzat actualul ministru al Tineretului şi Sportului, Octavian Bodişteanu, de spălare de bani. Țîcu spunea că în perioada în care Bodişteanu ocupa funcţia de viceministru al Tineretului şi Sportului a spălat sume mari de bani, împreună cu Octavian Bucătari, care era şeful Direcţiei sport de performanţă. Octavian Ţîcu, însă, a menţionat că fostul ministru Ion Ceban nu cunoştea despre schemele existente, deoarece toate documentele erau semnate de Octavian Bodişteanu.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6492 0.4627%
USD USD 17.2530 0.0853%
RUB RUB 0.2270 0.3981%
RON RON 4.2391 0.4955%
UAH UAH 0.6040 -0.1158%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile