Logo Realitatea.md

Din ce cauze apar nodulii la sân

04 Aprilie 2014, 09:49 // Life

Când auzi de noduli la sân te gândeşti automat la cancerul mamar. De fapt, majoritatea nodulilor nu sunt canceroşi, ci au apărut din alte cauze. Vezi mai jos care sunt acestea.

Foto: Cugetliber.ro

Loviturile provoacă noduli

Dacă te-ai lovit la sân se pot rupe mici vase de sânge, care formează un hematom - o punguţă cu sânge. La atingere, aceasta seamănă cu un nodul. În urma unei lovituri te poţi alege şi cu o necroză a celulelor adipoase care alcătuiesc sânul, de asemenea cu formă de nodul, scrie Unica.ro.

Infecţiile şi nodulii la sân

Abcesele provocate de infecţii apar de obicei la femeile care alăptează sau care au piercing în sân. Crăpăturile formate pe pielea mamelonului din cauza alăptatului reprezintă o portiţă de intrare pentru bacterii, care ajung apoi să infecteze ţesutul sânului, afecţiune numită mastită. Abcesul este o mică pungă cu puroi în interiorul sânului.

Fibroadenoamele, modificări necancerose

Fibroadenoamele sunt mici tumori necanceroase, destul de des întalnite, mai ales la femeile în jur de 30 de ani. Sunt nedureroase sau doar uşor inconfortabile şi au consistenţă solida, cu suprafaţa netedă şi margini bine delimitate. Pot să crească în timpul sarcinii şi în adolescenţă.

 Chisturile la sân

Sunt punguţe pline cu lichid, de natură benignă şi apar destul de des după 35 de ani. Pot fi uşor dureroase şi îşi pot schimba dimensiunile pe parcursul ciclului menstrual. La atingere pot fi moi sau tari, au formă rotunjită sau de ciorchine şi margini bine delimitate. Chisturile necesită tratament doar dacă sunt mari şi provoacă durere.

Sânul fibroschistic

Nu este propriu-zis o boală ci o schimbare la nivelul sânului pe care majoritatea femeilor o cunosc cel puţin o dată în viaţă. Nodulii sunt localizaţi în special în jumătatea de sus, la ambii sâni şi pot fi însotiţi de dureri uşoare şi o mică secreţie din mamelon.

Aşadar, nodulii la sân sunt des întâlniţi la femeile aflate la vârsta reproduceri, chiar şi în adolescenţă. Pot avea multe cauze şi de cele mai multe ori nu sunt canceroşi, chiar dacă noi îi asociem cu cea mai temută boală. Oricum, nu uita că de câte ori descoperi un nodul sau o altă schimbare la nivelul sânilor trebuie să consulţi un medic pentru a afla cu exactitate care este cauza ei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.0635%
USD USD 16.7700 0.4866%
RUB RUB 0.2176 -0.2293%
RON RON 4.0054 -0.1968%
UAH UAH 0.5935 0.2364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile