Logo Realitatea.md

Franța susține reformele în domeniul economic și pledează pentru consolidarea relațiilor comerciale cu Republica Moldova

23 Ianuarie 2018, 13:03 // Economie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul Franței în țara noastră, Pascal Le Deunff. Oficialii au apreciat evoluția pozitivă a cooperării economice și investiționale, și au reiterat importanța fortificării relațiilor comerciale. ”Pledăm pentru consolidarea cadrului juridic bilateral. Suntem interesați de lansarea negocierilor Acordului de colaborare economică, pentru a crea Comisia mixtă interguvernamentală moldo-franceză”, a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.   

Foto: mec.gov.nd

În cadrul discuției, ministrul Chiril Gaburici a vorbit despre prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, printre care infrastructura drumurilor, dezvoltarea sectorului IT, securitatea energetică, atragerea investițiilor etc. ”Implementarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană constituie una dintre prioritățile Guvernului Republicii Moldova, iar Ministerul Economiei și Infrastructurii depune toate eforturile în vederea racordării legislației naționale în domeniul transporturilor la normele și standardele europene”, a reiterat Chiril Gaburici. Oficialii au apreciat creșterea comerțului între Republica Moldova și Franța. În perioada ianuarie – noiembrie 2017, comerțul s-a majorat cu 20 la sută, față aceeași perioadă a anului 2016, și a înregistrat suma de 145,11 milioane de dolari SUA. 

La rândul său, Ambasadorul francez a afirmat că țara sa susține reformele economice inițiate și va acorda ajutorul necesar pentru implementarea acestora. Pascal Le Deunff a reconfirmat sprijinul Franței pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Franța se situează pe locul 11 la nivel mondial printre țările partenere cu care țara noastră are relații comerciale. Întreprinderile franceze care activează în Republica Moldova contribuie la dezvoltarea economiei locale, inclusiv prin crearea locurilor de muncă. Potrivit datelor prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în țara noastră activează 230 de întreprinderi cu capital francez, investițiile în capitalul social însumând 130,38 de milioane de lei. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5415 -1.5419%
USD USD 16.6347 -0.4703%
RUB RUB 0.2937 -0.8775%
RON RON 4.4056 -1.5662%
UAH UAH 0.6142 -0.8715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)