Logo Realitatea.md

Fredolin Lecari, la Kiev. Subiectul principal de discuții - controlul comun în punctele de trecere moldo-ucrainene

13 Noiembrie 2018, 19:21 // Societate

Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari a avut o întrevedere de lucru cu șeful Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, Petro Țighikal. Dezvoltarea cadrului de reglementare și aplicarea în continuare a controlului comun, optimizarea procedurilor de autorizare a traversărilor în punctele de trecere comune au fost subiectele tratate pe agenda vizitei de lucru.

Foto: border.gov.md

În debutul reuniunii, șefii autorităților de frontieră au relevat problemele actuale ce țin de securitatea frontierei comune și au remarcat performanța calitativă a acordurilor încheiate anterior. Au fost menționate și multiplele acțiuni de serviciu realizate cu susținerea sistematică a relațiilor bilaterale durabile în domeniul de activitate.

Fredolin Lecari a apreciat evoluția relațiilor de conlucrare în ultimii ani și a evocat potențialul cooperării în perspectiva optimizării procedurii de control și diminuării ilegalităților transfrontaliere. „Iar faptul că activitățile și angajamentele de interes regional reprezintă o prioritate comună oferă doar beneficii ambelor instituții de frontieră”, a menționat șeful Poliției de Frontieră.

De asemenea, Petro Țighikal a reliefat faptul că, datorită implicării active al personalului de frontieră, în acest an au fost organizate 400 de reuniuni comune, la fel a crescut numărul de patrulări comune a frontierei moldo-ucrainene, inclusiv pe secțiunea centrală (Transnistria). În cele zece luni ale anului curent au fost implicate peste 1.400 de patrule.

În cadrul întrevederii, ambele părți au menționat necesitatea elaborării unui nou acord interguvernamental cu privire la punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene și pregătirea protocoalelor de inițiere a controlului comun în mai multe puncte de trecere atât pe teritoriul Republicii Moldova, dar și al Ucrainei.

Menționăm că în perioada 11 – 14 noiembrie 2018, șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari întreprinde o vizită de lucru la Kiev, Ucraina.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 -0.0383%
USD USD 18.0329 0.2663%
RUB RUB 0.2785 -0.6067%
RON RON 4.2187 0.0166%
UAH UAH 0.6843 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile