Logo Realitatea.md

Funcționar și om de afaceri! Șeful Direcției Reparații drumuri din Bălți, învinuit de un agent economic că s-ar fi ocupat de escrocherii, împreună cu Usatîi (VIDEO)

01 Noiembrie 2016, 11:48 // Actualitate

Ziua - funcționar, noaptea - om de afaceri. Şeful Direcţiei Reparaţii şi Construcţia Drumurilor din Bălţi, Serghei Pcela, a ajuns în vizorul judecătorilor pentru exces de putere, depășirea atribuțiilor de serviciu și poluarea aerului în municipiul Bălţi. În prezent, funcționarul se află în arest preventiv și este cercetat penal pentru depozitarea ilegală şi arderea deşeurilor pe teritoriul întreprinderii pe care o conduce, după ce un important agent economic din oraș a depus o plângere pe numele lui.

Embed:

Omul de afaceri Dumitru Rusnac afirmă că odată cu venirea lui Renato Usatîi la putere în Bălți, atât primarul, cât și oamenii din anturajul lui se ocupau cu escrocherii. Rusnac susține că anume Usatîi l-ar fi deposedat de afacere prin înșelăciune, iar odată cu falimentarea firmei de salubrizare și orașul a avut de suferit.

„Ideea lui nu era să continue contractul, ideea lui din start era să afle care sunt realitățile financiare și unde să preia mai bine încât să preia afacerea. La acel moment compania mea era datoare primăriei 7 milioane de lei, eu eram gata să întorc banii în orice moment și asta a fost una dintre condițiile lui Renato Usatîi. Ei au ales o altfel de schemă decât transferul direct de la compania mea la primărie, ei au insistat să vând compania unei persoane pe care ei mi-au prezentat-o”, spune agentul economic, Dumitru Rusnac.

În urma acestei tranzacții dubioase, Dumitru Rusnac a rămas fără afacere, iar firma de salubrizare a falimentat.

„Eu am vândut compania având la balanță bani vii pe conturi, zece milioane de lei, dintre care trei milioane erau datorii la agenții economici și ei urmau să fie transferați, iar restul șapte milioane trebuiau să fie transferați primăriei, a fost făcut un contract de vânzare cumpărare la notar, unde a fost anexat actul de audit, unde este stipulat că banii sunt, banii au fost transmiși în fața notarului. În final banii nu s-au transferat, banii s-au furat simplu de către noul cumpărător al companiei, care de fapt este un interpus a echipei lui Reanto Usatîi”, a continuat omul de afaceri.

Pentru a fi mai convingător, acum un an, primarul de Bălți a organizat un protest împreună cu angajații firmei de salubrizare, unde l-a amenințat pe Dumitru Rusnac. Mai târziu, conducerea primăriei i-a convins și pe angajații firmei de salubrizare să-și părăsească locurile de muncă și să vină să lucreze pentru primărie. Acum oamenii regretă pasul făcut.

„Într-o zi, domnul Grigorișin a venit la noi și ne-a spus că dacă vom merge să lucrăm la ei, va fi totul bine, vom avea un salariu decent și vom avea inclus și pachetul social. La protest a ieșit și Usatîi și ne-a făcut promisiuni, iar noi am mușcat momeala. După un an de muncă acolo, am văzut că lucrurile stau foarte prost. Cum se spune, am schimbat pasărea din mâină pe cioara de pe gard”, povestește un locuitor al orașului.

Administratorii companiei de salubrizare afirmă că deșeurile colectate din oraș erau depozitate pe teritoriul întreprinderii municipale, după ce compania care gestionează groapa de gunoi din Bălți a interzis stocarea acestora pe poligon, din cauza că autoritățile municipale i-ar fi datorat aproape un milion de lei.

„Domnul Pcela cu domnul Șeremet, domnul Grigorișin împreună cu 500 de activiști de la Partidul Nostru au încercat forțat să intre pe poligonul teritoriului să preia forțat clădirile și edificiile. Noi am chemat poliția și numai datorită poliției, asta nu era posibil. După ce le-a eșuat tentativa de preluare forțată a poligonului ei au decis să facă un tender de procurare a tehnicii ca să colecteze de sine stătător gunoiul. Agenția de achiziții publice a stopat procesul, dar ideea lor este preluarea afacerii”, a declarat, în continuare, Dumitru Rusnac.

Administratorul poligonului povestește că scandalagii şi-au parcat maşina la intrarea pe teritoriul gropii de gunoi şi afirmau că au primit indicaţii să nu se mişte din loc.

„I-am rugat să iasă de pe teritoriul, dar ei au intrat încoace și am chemat poliția la moment și au început explicațiile, voi sunteți datori nouă și noi nu le dăm voie pe teritoriu, mai târziu s-au adunat mai mulți activiști din partea lor, vroiau să scoată „șlambaunul” să intre pe teritoriul, noi am pornit tractorul și ne-am pornit să-l punem în poartă ca ei să nu intre”, spune Eduard Vasilici, administratorul poligonului.

Și pentru că nu le-a reușit să preia forțat poligonul, angajații întreprinderii, împreună cu șeful lor, au găsit o altă soluție, la fel de ilegală. Ei au început să evacueze gunoiul din municipiul în două locuri neautorizat din satele Corlăteni și Elizaveta. Oamenii din sate povestesc că deşeurile sunt aduse seara pe ascuns şi aruncate chiar pe păşunele satului: „Acolo aduc de la Bălți, de mult timp, zi și noapte arde focul și aduc și chimicate și ce vreți acolo”, spune o locuitoare a orașului. 

„Nu ați văzut, e totul săculețe și e aproape de sat, dar e satul nostru, noi plătim impozite, dar ce treabă au acei de la Bălți la noi în sat?”, se arată indignată o locuitoare a satului.

Așa cum oamenii au început să protesteze față de acțiunile autorităților municipale, deșeurile stocate, la indicația lui Pcela, au început să fie arse pe teritoriul Direcției pentru a nu da de bănuit.

„Bălțenii trebuie să cunoască că orașul cheltuie de trei ori mai mult decât cheltuia anterior și tot ce fac ei ascunzându-se după paravanul dreptății, nu fac altceva, decât să fure la greu. A fost un moment în care satele din împrejurime nu mai primeau gunoi, el a început să ducă gunoi pe teritoriul întreprinderii sale care se află pe strada centrală a municipiul Bălți. Paralel, ecologia le-a dat și autorizație la subiectul dat, numai urmare a insistenței juriștilot noștri și plângerilor peste tot și în toate părțile, ecologia și-a retras aurizația de depozitare și ardere a deșeurilor”, continuă Dumitru Rusnac.

Pentru faptele sale, săptămâna trecută, Serghei Pcela a fost arestat pentru 30 de zile. Anchetatorii îl învinuiesc că, alături de alţi funcţionari de la primăria Bălţi, şi-a depăşit atribuţiile, când a permis ca deşeurile din oraş să fie aduse pe teritoriul pe care îl avea în gestiune, fără să existe acordul Consiliului municipal. Viceprimarul municipiului Bălți, Leonid Babii spune că reținerea lui Pcela le pătează imaginea.

„Eu aș spune că întrebarea acesta nu este așa de simplă și nu trebuie să facem promovare la aceste chestii, asta se înțelege că este un lucru neplăcut, fără dor și poate, atât pentru el cât și pentru întreprinderea municipală”, a spus viceprimarul Leonid Babii. 

Potrivit unor surse, care au dorit să-și păstreze anonimatul, pe lângă funcția de șef al Direcţiei Reparaţie şi Construcţie Drumuri din Bălţi, Serghei Pcela este și un om de afaceri prosper. El deține un restaurant, un supermarket, o cafenea dar și un bloc în construcție în municipiul Bălți. Nu este clar din ce bani și-a construit funcționarul aceste afaceri, cert, este însă că, nicio clădire, care îi aparține, nu figurează pe numele lui, ci pe numele membrilor familiei.

Pcela este deținut în izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de Poliție Bălți. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la trei ani de închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani şi amendă de 60 de mii de lei pentru poluarea aerului.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0739%
USD USD 17.2814 0.1640%
RUB RUB 0.2358 0.8986%
RON RON 4.3095 0.0859%
UAH UAH 0.6162 -0.0973%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile