Logo Realitatea.md

Gaburici: Dacă folosirea denumirii oficiale a statului va ajuta un producător să ajungă peste hotarele țării, vom susține utilizarea ei

16 August 2018, 22:27 // Economie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a declarat că autoritățile vor susține producătorii locali, dacă folosirea denumirii oficiale a statului îi va ajuta pe producători să ajungă peste hotarele Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi la ședința Comisiei pentru examinarea cererilor privind acordarea permisiunii de folosire a denumirii oficiale sau istorice a statului în marca de produs şi/sau serviciu, precum şi în desenul sau modelul industrial.

Foto: mei.gov.md

 „Trebuie să promovăm și să susținem producătorii locali. Dacă folosirea denumirii oficiale a statului va ajuta un producător să ajungă peste hotarele Republicii Moldova, vom susține utilizarea denumirii țării, dar astfel încât să nu punem în dificultate și să nu scoatem de pe piață alți producători. Denumirea unui produs nu trebuie să devină o barieră pentru dezvoltarea economică a țării, pentru activitatea altor jucători de pe piață", a afirmat Gaburici.

Potrivit ministrului, aceste cereri trebuie analizate foarte atent. „Orice solicitare de acest gen trebuie examinată minuțios – să nu încălcăm dreptul unui agent economic de a folosi denumirea statului în produsele pe care le face, în același timp, să nu admitem monopolizarea pieței de către un singur producător și să limităm drepturile altor agenți economici care activează în același domeniu", a punctat ministrul.

Membrii Comisiei au examinat 8 solicitări privind utilizarea denumirii statului. În urma examinării, 3 mărci și 2 desene/modele industriale au primit permisiunea de a folosi denumirea oficială sau istorică a statului. De asemenea, s-a aprobat transmiterea drepturilor asupra unei mărci care conține denumirea oficială sau istorică a statului. O cerere privind înregistrarea mărcii a fost amânată, în baza demersului solicitantului, iar alta a fost respinsă de către membrii Comisiei.

Domeniile de activitate prestate de solicitanți sunt diverse cum ar fi servicii de alimentație publică, educație, instruire, produse farmaceutice, producerea băuturilor nealcoolice și alcoolice, servicii de informare și publicitate etc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile