Logo Realitatea.md

Gaburici a convocat în ședință oamenii de afaceri din Turcia și reprezentanții Serviciului Vamal. Au fost trecute în revistă subiecte de actualitate

12 Aprilie 2018, 22:37 // Economie

În urma vizitei efectuate în Turcia, ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat o ședință cu reprezentanții Serviciului Vamal și cei ai companiilor rezidente în Republica Moldova, care beneficiază de investiții turcești, pentru a discuta și soluționa provocările întâmpinate la exportul și importul de mărfuri.

„Turcia este un partener important pentru Moldova. Crearea condițiilor pentru extinderea cooperării bilaterale comercial-economice este un obiectiv al Ministerului Economiei și Infrastructurii, care vine să faciliteze dezvoltarea mediului de afaceri autohton și cel extern. Atragerea unor investiții străine directe în economia națională constituie una din prioritățile Guvernului Republicii Moldova", a menționat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Reprezentanții mediului de afaceri din Turcia au salutat disponibilitatea oficialilor moldoveni de a crea cele mai bune condiții pentru facilitarea dezvoltării schimburilor comerciale bilaterale, reiterând interesul de a activa pe teritoriul țării noastre. De asemenea, agenții economici au expus provocările cu care se confruntă, în special la stabilirea valorii mărfurilor în vamă de către brokerii vamali și evitarea zonei de risc. În același timp a fost abordat subiectul ce ține de autorizații și permisul de exportator cu statut aprobat.

Directorul Serviciul Vamal, Vitalie Vrabie, a menționat că raportul comercial dintre Moldova și Turcia este într-o dinamică pozitivă. Doar în primele 3 luni ale anului curent, exportul și importul au crescut cu peste 20 la sută față de 2017. Cu referire la problemele întâlnite în posturile vamale, Vrabie a menționat că autoritățile au creat instrumente pentru facilitarea vămuirii echitabile și eficientizarea serviciilor în vamă, cum ar fi crearea Consiliului vamal, din care face parte și reprezentanți ai asociațiilor de business din țară, invitând și partea turcă să delege un reprezentat.

Prezent la discuții, Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Turce, Iskender Kemal Okyay, a menționat că, în ultima perioadă, Republica Moldova realizează reforme pozitive pentru dezvoltarea mediului de afaceri. „O dovadă este dialogul autorităților și mediul de afaceri la această ședință. Misiunea Ambasadei este facilitarea conlucrării între mediul de afaceri și structurile statului. Apreciez deschiderea Republicii Moldova pentru dezvoltarea relațiilor cu Turcia", a specificat oficialul.

La final, ministru Chiril Gaburici a menționat că, reieșind din existența unui interes sporit din partea agenților economici de a exporta mărfuri pe piața Turciei, precum și exportul produselor turcești pe piața Republicii Moldova, Ministerul Economiei și Infrastructurii pe parcursul anului curent va lansa procesul de renegociere a cotelor existente în Acordul de Comerț Liber între Republica Moldova și Republica Turcia, ținând cont de capacitatea pieței autohtone, precum și de potențialul de producere a agenților economici naționali.

„Implementarea cu succes a Acordului de Liber Schimb între Moldova și Turcia, intrat în vigoare la 1 noiembrie 2016, facilitează dezvoltarea relațiilor economice bilaterale, extinderea schimburilor comerciale, creează condiții pentru atragerea investițiilor și facilitează exporturile și importurile dintre ambele țări. Suntem deschiși pentru identificare și soluționarea provocărilor, astfel încât să creăm un mediu de afaceri atractiv pentru companiile din țară și cele internaționale", a concluzionat Chiril Gaburici, ministrul Economiei și Infrastructurii.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9105 0.0000%
USD USD 16.6386 0.0000%
RUB RUB 0.2482 0.0000%
RON RON 4.0576 0.0000%
UAH UAH 0.5989 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)