Logo Realitatea.md

(GALERIE FOTO/VIDEO) La Chișinău s-a deschis Centrul de excelență în domeniul TIC „Tekwill”. Va amplifica rolul și potențialul IT în țara noastră

15 Martie 2017, 14:25 // Tech

PNUD Moldova a lansat astăzi, 15 martie 2017, primul său Laborator de inovații în afaceri, în incinta Centrului Tekwill de Excelență în domeniul TIC, un mediu propice pentru întreprinderile mici și mijlocii de a se implica în proiecte inovative.

Embed:

Laboratorul de inovații în afaceri reprezintă primul spațiu modern de colaborare pentru ÎMM-urile locale care vor promova inovațiile. Laboratorul va oferi instruiri și consultanță din partea mentorilor internaționali pentru a utiliza inovații în business; va oferi totodată cofinanțare directă pentru proiecte inovative de colaborare dintre ÎMM-uri.

Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a salutat deschiderea primului Centru de Excelenţă din Moldova, menţionând că domeniul tehnologiilor informaționale este unul prioritar, iar Guvernul este deschis pentru a implementa noi proiecte care ar spori competitivitatea acestui sector. Totodată, Pavel Filip a spus că această industrie poate contribui considerabil la dezvoltarea țării noastre. „Trăim în epoca informațională și trebuie să punem accent pe acest domeniu. Astăzi industria IT este locomotiva tuturor industriilor, inclusiv a economiei, pentru că aici se află majoritatea banilor care sunt în circulație”, a declarat prim-ministrul.

Totodată, șeful Executivului a menționat că, deși în ultimii ani se atestă o sporire a interesului pentru studiile în domeniul IT, doar 30% din absolvenți își găsesc un loc de muncă. Pavel Filip și-a exprimat convingerea că deschiderea unor centre precum Tekwill vor contribui la o mai bună pregătire a absolvenților din domeniul IT la cerințele pieței. „Cei din industria tehnologiilor informaționale nu au un număr suficient de specialiști, pe de altă parte, vorbim că tinerii nu își pot găsi un loc de lucru. Centrul de Excelență Tekwill, pe care îl deschidem astăzi, are menirea anume să ajusteze cunoștințele obținute la universitate la exigențele din industrie. Sper că acest Centru va ajuta tinerii pasionaţi de IT să-şi găsească un loc de muncă bine plătit acasă, în Republica Moldova”, a mai spus Pavel Filip.

Laboratorul va contribui la găsirea soluțiilor inovatoare, prin colaborare, pentru probleme și provocări sectoriale și intersectoriale. Din 2015, laboratorul pilot a oferit deja un astfel de sprijin pentru mai mult de 300 de companii locale, dintre care 80 au primit suport financiar direct, în baza Moldova Innovation Challenge Scheme – o competiție națională de granturi în inovați pentru ÎMM-uri.

Laboratorul PNUD de inovații în afaceri a fost creat în cadrul proiectului "Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică locală durabilă", finanțat de Guvernul Norvegiei și cofinanțat de Guvernul României pentru promovarea inovării în sectorul agriculturii performante, precum și susținut de alți donatori din sectorul privat, pentru componente specifice.

Tekwill aduce prestigiu și influențează sectorul tehnologic, universitatea gazdă (Universitatea Tehnică din Moldova) și Republica Moldova, contribuind la dezvoltarea mediului antreprenorial. În plus, Tekwill își propune să îmbunătățească abilitățile necesare în sectorul IT prin crearea locurilor de muncă de înaltă calitate și bine plătite și să descurajeze emigrarea tinerilor talentați. Prin facilitarea creșterii continue a sectorului tehnologic, Tekwill încurajează startup-urile locale și companiile existente să se extindă și să atragă companiile internaționale de IT să investească în Republica Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4418 -1.8463%
USD USD 16.7682 0.1015%
RUB RUB 0.2674 -0.7055%
RON RON 4.1707 -1.7410%
UAH UAH 0.6374 -0.2348%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile