Logo Realitatea.md

(GALERIE FOTO/VIDEO) Protest la Primăria capitalei! Mai mulți locatari ai unui bloc al CFM au cerut autorităților să le permită să-și privatizeze locuințele

02 Decembrie 2016, 11:45 // Economie

Mai multi locatari dintr-un bloc care aparține întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) de pe strada Tiraspol, 11a din capitală, au protestat astăzi în fața sediului Primărie municipiului Chișinău. Aceștia sunt revoltați pe conducerea CFM, dar și pe autoritățile din primărie că nu le permite să privatizeze locuințele

Potrivit lor, organul abilitat cu privatizarea este Consiliul Municipal Chişinău (CMC), care nu le eliberează un act necesar pentru a duce procedura până la capăt.

„De doi ani batem la ușă ca să ne permită să privatizăm. Toți sunte lucrătorii Căii Ferate, în afară de căminul acesta nu mi s-a dat nici apartament sau orice altă locuință. Într-adevăr proprietar e statului, termen nu ni s-a dat, dar acum se insistă să eliberăm căminul pentru alți lucrători la Calea Ferată. Nu ne dau niciun document ca să putem privatiza”, a spus una din protestatare.

„Din 94 lucrez la Calea ferată și din 1997 locuiesc în cămin. Mi s-a dat o cameră distrusă și când am terminat de făcut reparație, ne-au radiat de la viza de reședință. Din cămin toți sunt pensionari și le-au spus să plece la azilul pentru bătrâni. O să venim în fața Primăriei cu corturi. Avem avocați. Suntem în proces de judecată de doi ani”, a explicat Andrei Turcu, unul dintre protestatari.

„Sunt student. Au venit în casă, trăiesc cu logodnica mea dându-mi întrebări intime. Mama a muncit la Calea Ferată mai mult de 12 ani, s-a molipsit de o boală incurabilă și a decedat. În memoria mamei, am să lupt pentru această locuință. Am învățat patru ani și acum nu pot să-mi apăr teza de licență. Nu-mi pot termena studiile. Dacă era mama alături, casa nu-mi mai trebuia. Ne scot din casă. Ei spun că au tot dreptul. Am scris plângere pe niște colaboratori”, spune protestatarul Mihai Danu.

Protestatarii susțin că au un certificat de la Oficiul Cadastral Teritorial Chişinău, eliberat la 29 noiembrie curent, care demonstrează că această clădire are statut de „bloc locativ”, nu de „cămin”, respectiv poate fi privatizat. Aceștia afirmă că vor instala corturi în fața Primăriei pentru a protesta până obțin acceptul de privatizare a locuințelor. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5560 0.6283%
USD USD 17.3147 0.5079%
RUB RUB 0.2408 -1.6340%
RON RON 4.0429 0.5571%
UAH UAH 0.6401 1.0099%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile