Logo Realitatea.md

Gata cu declarațiile de venit și avere pe hârtie! ANI a lansat Sistemul digitalizat E-Integrare (VIDEO)

28 Decembrie 2017, 14:19 // Actualitate

Lansarea oficială a Sistemului informațional E-Integrare a avut loc astăzi, realizată de către ANI. Sistemul E-Integritate cuprinde mai multe module, inclusiv Registrul electronic al subiecților declarării, precum și modulul de depunere on-line a declarațiilor de avere și interese personale.

Foto: intermediachannel.it

Reprezentanții mai multor structuri implicate în acest proces, inclusiv cei ai Băncii Mondiale și ai Centrului pentru Guvernare Electronică (care au venit cu suport financiar și de implementare) și ai companiei de dezvoltare a sistemului dat.

„Sistemul informațional este sistem complex. Modulul de depunere online de către subiecți va optimiza proceduri, va micșora costuri, va scoate din uz depunerea pe hârtie. După cu știți sunt mai multe categorii de persoane, conducători ai instituțiilor și organizațiilor publice. Sistemul E-Integrare ne va ajuta să vedem câți demnitari și funcționari publici sunt introduși în sistem. Sistemul are modul de vereficare, cu anumite baze de date, pentru identificarea greșelilor care va permite inițierea unor proceduri de control”, a declarat vicepreședintele ANI, Lilian Chișca.

Dumitru Țîra, care este membru al Consiliului de Integritate al ANI, a declarat că sistemul va lucra începând cu 1 ianuarie a anului 2018.

„Concluzia mea e foarte simplă. Trebuie să așteptăm luna ianuarie. O rugăminte mare ar fi către Centrul de Telecomunicații speciale ca să urgenteze eliberarea pentru că 31 martie va veni foarte repede. Și dacă suntem în era tehnologiilor, eu cred că funcționarii de stat ar trebui să învețe cât mai repede pentru că acest modul și operațiuni este făcut anume pentru ei, ca să depună cât mai simplu”, a subliniat Dumitru Țîra. 

Pentru a pune în aplicare sistemul informațional E-integritate, ANI, în baza unui Plan de instruire a persoanelor responsabile de colectarea declarațiilor de avere și interese personale, a desfășurat mai multe sesiuni de instruire în teritoriul țării, pe două aspecte principale: completarea Registrului electronic al subiecților declarării averii și a intereselor personale, precum și completarea online a declarațiilor de avere și interese personale.  

Realitatea.md amintește că în luna noiembrie curent, ANI a dat start sesiunii de instruire a funcționarilor de stat privind depunerea online a declarațiilor de venit și de avere. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.2994%
USD USD 16.9702 -0.0265%
RUB RUB 0.2588 -0.0386%
RON RON 4.1895 -0.2904%
UAH UAH 0.6052 -0.4769%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile