Logo Realitatea.md

Germania ar fi deținut în anii '90 substanța Novicioc, transmisă de către un transfug rus

17 Mai 2018, 17:44 // În lume

Serviciile secrete germane şi-au procurat, în anii '90, prin intermediul unui transfug rus, un eşantion de agent neurotoxic novicioc, o substanţă utilizată recent în otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie, scrau joi mai multe publicaţii germane, relatează AFP.

Foto: news.ro

Serviciile germane de informaţii externe BND au avut astfel acces „în prima jumătate a anilor „90”, adică imediat după căderea URSS, la un eşantion din acest agent care a servit la otrăvirea, la începutul lui martie, a fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia.

Amândoi au supravieţuit, însă cazul a declanşat o adevărată furtună diplomatică, după ce Londra a acuzat Moscova că a încercat să-l otrăvească. Rusia dezminte ferm şi susţine că nici măcar nu a avut vreodată un „program novicioc”.

Transfugul rus - a cărui identitate nu a fost precizată - le-a propus serviciilor germane de informaţii să le furnizeze un eşantion, în schimbul protecţiei sale şi a familiei, dezvăluie ziarele Süddeutsche Zeitung, Die Zeit, dar şi posturile WDR şi NDR, care citează surse ce au „participat la decizia” procurării substanței.

Odată obţinut, eşantionul a fost analizat într-un laborator suedez, Germania nevoind să fie acuzată că lucrează la arme chimice. BND şi Ministerul Apărării au recuperat ulterior formula chimică a novicioc.

Berlinul a informat totodată serviciile de informaţii americane şi britanice de existenţa acestui eşantion, potrivit presei germane. Mici cantităţi de agent neurotoxic au fost produse, ulterior, în anumite state membre NATO în vederea testării, cu scopul de a determina dacă echipamente de protecţie erau capabile să reziste şi de a se produce antidoturi contra otrăvii.

Existenţa novicioc nu a fost făcut publică, pentru a nu cauza pagube relaţiei cu preşedintele rus de la acea vreme, Boris Elţîn, potrivit acestei anchete jurnalistice germane. Contactate de presă, Guvernul german şi BND au refuzat să comenteze.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5373 -0.5513%
USD USD 17.1674 0.2312%
RUB RUB 0.2571 0.8631%
RON RON 4.1699 -0.7048%
UAH UAH 0.6135 0.3599%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile