Logo Realitatea.md

Gestionare frauduloasă a fondului rutier. Curtea de Conturi a scos la iveală mai multe încălcări (VIDEO)

05 Decembrie 2017, 17:13 // Economie

Administrarea ineficientă a zeci de milioane de lei din Fondul Rutier a fost constatată într-un audit efectuat de către Curtea de Conturi, pentru perioada anilor 2014-2016. Verificările au scos la iveală și faptul că, an de an, acumulările la Fondul Rutier s-au diminuat. Totodată, s-a constatat și lipsa transparenței decizionale la repartizarea resurselor Fondului. 

Foto simbol: ADR Centru

Astfel, auditul a stabilit că resursele destinate Fondului Rutier au atestat o atenuare lentă, cuantumul căruia, executat în anul 2016 a atins nivelul de 1015,0 mil. lei sau cu 307,3 mil. lei mai puțin față de anul 2014. În aceeași perioadă au fost diminuate și transferurile de mijloace FR în sumă de 323,7 mil., cu 24,5 % mai puțin.

Aliona Oboroceanu, controlor de stat principal, a declarat că mai multe lucrări de reparație a drumurilor, în valoare totală de 29 de milioane de lei, au fost efectuate în lipsa unor proiecte de execuție. Fondul Rutier pierde bani și din motiv că autoritățile nu au dus la bun sfârșit procesul de achiziționare a serviciilor informaționale pentru funcționarea sistemului e-vinieta. Se constată și transferarea tardivă a mijloacelor financiare acumulate din achitarea taxelor de eliberare a autorizațiilor pentru transporturile auto internaționale. La fel, lipsește un sistem informațional între Serviciul Vamal și ANTA.

Potrivit raportului, anual, sursele Fondului Rutier se distribuie pentru reparația și reconstrucția drumurilor, procurarea tehnicii de intervenție etc., însă eficiența mijloacelor Fondului a fost afectată de deficiențe și nereguli în realizarea procedurilor de achiziție desfășurate de către Administrația de Stat a Drumurilor. Iar ineficiența managementului financiar la opt din cele 11 societăți pe acțiuni responsabile de întreținerea drumurilor naționale au generat cheltuieli ineficiente de peste 47 de milioane de lei.

Despre acuzațiile de utilizare ineficientă a surselor din Fondul Rutier, destinați reparației rețelei de drumuri, directorul general al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a declarat că banii Fondului sunt suficienți doar pentru întreținere, în timp ce pentru reconstrucția și reparația drumurilor sunt foarte puține surse. Pentru a asigura eficiența banilor investiți în reparația drumurilor, autoritățile vor impune un termen de garanție, timp în care antreprenorul care a executat lucrările va fi responsabil de întreținerea traseelor. 

În acest context, entitatea supusă auditului urmează să informeze Curtea de Conturi despre implementarea recomandărilor în termen de 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9942 -0.3439%
USD USD 17.7285 -0.4011%
RUB RUB 0.2831 0.1415%
RON RON 4.2252 -0.2926%
UAH UAH 0.6847 -0.6962%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile