Logo Realitatea.md

Ghenadie Valuţa aduce scuze publice Mitropolitului Vladimir. Ce "păcate" a făcut

23 Iulie 2014, 13:45 // Societate

Preşedintele Asociaţiei "Pro-Ortodoxia", Ghenadie Valuţa, şi-a cerut scuze faţă de Mitropolitul Moldovei, Vladimir, şi faţă de protoiereul Vadim Cheibaş, pentru că ar fi folosit expresii neadecvate în scrisorile expediate celor doi şi pentru că a protestat non-stop, alături de alţi creştini, timp de o lună, în faţa Mitropoliei. 

Potrivit părintelui-diacon Valuţa, datorită acestor exprimări s-a produs, în cele din urmă, o reacţie, chiar dacă a fost una negativă. Totuşi, acesta a precizat că membrii asociaţiei nu vor ceda, ci vor insista, chiar dacă vor trebui să stea în genunchi în faţa Mitropoliei pentru a le fi respectate cerinţele pe care le-au solicitat.

"Îmi cer iertare, îmi pare rău, n-am fi folosit asemenea expresii, dacă nu am fi fost înţeleşi de la început. Totuşi, ne mulţumim şi cu atât", a spus Ghenadie Valuţa.

Dintr-o scrisoare expediată Mitropoliei, aceştia au solicitat ca Înaltpreasfinţitul Vladimir să semneze Declaraţia în care sunt prevăzute următoarele:

a) cerinţe externe: elaborarea unei atitudini canonice din numele Bisericii Ortodoxe a Moldovei, formarea unei poziţii ortodoxe faţă de dimensiunea moral-socială a proiectului integrării europene şi evidenţierea elementelor sale antiortodoxe, ca creştinii fiind informaţi, să se pregătească duhovniceşte pentru eventualele provocări, neimplicarea sub nicio formă a clerului în politică, afirmarea poziţiei Bisericii Ortodoxe a Moldovei faţă de problema stilului nou şi declanşarea unei campanii intensive pentru păstrarea tradiţiei stilului vechi, reafirmarea şi aplicarea învăţăturii Sfinţilor Părinţi cu privire la erezia ecumenistă şi implicarea activă a Bisericii în problemele sociale ale creştinilor şi contracararea diverselor forme de propagare publică a imoralităţii.

b) cerinţe interne: înăsprirea disciplinei în rândul slujitorilor prin aplicarea sancţiunilor corespunzătoare sfintelor canoane, identificarea problemelor cu care se confruntă Biserica şi slujitorii şi elaborarea unui set de strategii şi programe rezolvitoare, uniformizarea tipicului bisericesc şi respectarea canonică a programului liturgic în toate Bisericile din ţară, pentru a elimina devierile tipiconale, instituirea cursurilor obligatorii de perfecţionare a preoţilor o dată la doi ani, după modelul altor profesii, pentru iradicarea analfabetismului etc.

Anterior, lui Ghenadie Valuţa i s-a cerut să-şi ceară scuze în faţa homosexualilor din Moldova. Acesta, însă, a refuzat cu vehemenţă, chiar dacă riscă să fie sancţionat şi persecutat de autorităţi.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile