Logo Realitatea.md

Gradele militare pentru soldați și sergenți vor fi corelate cu funcțiile pe care le ocupă

12 Octombrie 2018, 11:44 // Societate

Militarii cu studii gimnaziale nu vor mai fi eliberați din serviciul militar, la expirarea contractului, iar gradele militare pentru soldați și sergenți vor fi corelate cu funcțiile militare pe care le vor ocupa, cu studiile și pregătirea profesională, cu vechimea în funcție, precum și cu gradul militar deținute anterior. Modificările se regăsesc în cadrul unor acte legislative, votate astăzi de către Parlament, în prima lectură.

Foto: army.md

Potrivit noilor reglementări, structurile militare nu vor mai putea să elibereze din serviciu persoanele care dețin doar studii gimnaziale, după expirarea termenului de acțiune al primului contract de îndeplinire a serviciului militar. În prezent, conform prevederilor legislației în vigoare, la încadrarea în serviciul militar a persoanelor din efectivul de soldați cu studii gimnaziale, contractul se încheie pe un termen de 3 ani, cu condiția ca, în această perioadă, persoana să obțină studii de nivel liceal sau profesional tehnic. În caz contrar, la expirarea contractului, militarii urmează a fi eliberați din serviciul militar, acordându-li-se și trei solde lunare.

Modificările operate mai delimitează în mod clar rolul soldatului și sergentului în cadrul unităților militare. Totodată, noile prevederi vor asigura interoperabilitatea între efectivul de militari din categoria soldați și sergenți cu efectivul militar similar din alte țări, în special pentru misiunile multinaționale de menținere a păcii.

Proiectul constituie un element al primei etape în cadrul procesului de profesionalizare a Forțelor Armate.

Documentul urmează a fi votat în lectură finală de plenul Parlamentului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6937 0.5207%
USD USD 18.1755 -0.1544%
RUB RUB 0.2899 0.3809%
RON RON 4.3838 0.6105%
UAH UAH 0.6932 -0.1297%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile