Logo Realitatea.md

Grădinița din Mateuți a fost renovată capital din banii României: 75 de micuți se vor bucura de condiții moderne (foto)

08 August 2018, 14:37 // Societate

Grădinița ”Steluța” din localitatea Mateuți, raionul Rezina, a fost astăzi inaugurate după ce a fost renovată în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova. 

Foto: mecc.gov.md

Secretarul de stat Angela Cutasevici a adus sincere mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în asigurarea condițiilor prielnice de activitate a instituțiilor de educație timpurie, menționând că toți copiii au dreptul la o educație de calitate.

„Sunt fericită să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, să citesc fericirea pe chipul acestor minunați copii, care de azi înainte vor avea condiții mai bune pentru desfășurarea activităților, pentru dezvoltarea lor și, implicit, a comunității”, a declarat oficialul.

Pentru reparația grădiniței au fost alocate 3.017.774 lei, dintre care Guvernul României a oferit 2.779.909 lei, iar contribuția locală a constituit 237.865 lei. Din aceste fonduri a fost montat acoperișul șarpant, s-au efectuat lucrări de reparație a sistemelor de apă, canalizare, ventilare și a celui electric. Au fost instalate uși și ferestre, s-a procurat mobilier pentru grupe și echipament pentru terenul de joacă. Beneficiarii direcți ai proiectului sunt 75 de copii cu vârsta preșcolară.

La evenimentul de inaugurare au participat secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Angela Cutasevici, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, primarul comunei Valea Seacă, județul Bacău, Ion Pravăț, reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelul I și II, părinți și copii. 

Ambasadorul Daniel Ioniță a reiterat sprijinul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova: „Grădinița ”Steluța” din satul Mateuți este una dintre cele 845 de instituții preșcolare din Republica Moldova care au beneficiat de fondurile oferite de România prin „Programul de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova”. Dorința noastră este ca, prin astfel de proiecte, standardele europene să intre în viața cotidiană a tuturor locuitorilor Republicii Moldova, indiferent de etnie, confesiune sau limba vorbită. Cetățenii se află în centrul preocupărilor noastre, iar programele noastre de asistență îi au pe aceștia drept beneficiari”.

Cu acest prilej, primarul comunei Valea Seacă din România și primarul Satului Mateuți din Republica Moldova au semnat un Acord de Înfrățire între cele două localități. Referitor la acest Acord, Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat: ”Legăturile dintre România și Republica Moldova sunt mai mult decât speciale și se bazează pe comunitatea de limbă, de istorie, de cultură și de tradiții. Susținerea parcursului european al Republicii Moldova este un obiectiv strategic susținut în mod constant de România. Profitați de relațiile speciale dintre România și Republica Moldova, precum și de oportunitățile oferite de diversele programe transfrontaliere pentru a urmări consecvent acest obiectiv, care să se reflecte în bunăstarea cetățenilor”.

Amintim că pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, România a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe, prin intermediul a 940 de proiecte gestionate de FISM.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3137 0.4515%
USD USD 17.0729 0.0926%
RUB RUB 0.2568 2.1074%
RON RON 4.1402 0.3588%
UAH UAH 0.6145 0.2447%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile