Logo Realitatea.md

Grădinița „Lăstăraș” din Chișinău, într-un nou scandal: A devenit o afacere de familie. Reacția conducerii instituției! (VIDEO)

07 Mai 2018, 12:50 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Primarul interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat Direcției generale educație, tineret și sport un raport amplu pe activitatea grădiniței nr.199 „Lăstăraș” din sectorul Rîșcani al Capitalei. Totul după ce ar fi fost sesizat în repetate rânduri de părinți despre neregulile ce au loc în cadrul instituției.

„Am avut semnale de la un grup de părinți de la grădinița nr.199. La ziua de azi, nu doar universitățile se transmit prin moștenire, dar și grădinițele. Grădinița se transmite pe cale de rudenie. Vă rog să faceți un control. Acolo unde se percep taxe lunare exagerate - 1400 de lei, ani la rând nu s-a făcut reparație, nu se face nimic din banii colectați de la părinți și se încasează câteva milioane de lei pe an.

Dacă vorbim despre cât investește bugetul municipal pentru reparația unei grădinițe, noi nu ne ridicăm la suma pe care o încasează din colectările de la părinți. Aștept un raport amplu în cadrul următoarei ședințe despre activitatea acestei grădinițe”, a declarat Ruslan Codreanu la ședința Primăriei Chișinău din 7 mai.

Embed:

Potrivit lui, fostul director, care a activat mai bine de 10 ani, a lăsat grădinița norei și acum nora este directorul grădiniței, iar fiul este președintele Asociației obștești de prestări servicii educaționale. „Este un fel de business de familie și un exemplu despre tot sistemul de gestionare a grădinițelor din Chișinău. 

Pe lângă peste 2 miliarde de lei pe care îi gestionează Direcția generală educație, sunt și un număr impunător de zeci de mii de părinți care stau în spate, asupra cărora are impact activitatea Direcției respective. Vreau să înțeleg cum s-a ajuns să se colecteze 1400 de lei lunar de la fiecare părinte, fără să fie făcute investiții în această grădiniță. Pe lângă această taxă, părinții mai cumpără și lucruri sanitare și altele. Am înțeles că pe jumătate de normă este nora și jumătate - fostul director...”, a adăugat Ruslan Codreanu.

Realitatea.md a contactat telefonic conducerea grădiniței pentru o reacție. Într-un final, directoarea instituției - Iana Ceaușceac - ne-a răspuns tranșant că postul de director în orice instituție de învățământ se obține prin concurs. „Respectiv, candidații au depus dosarele, au candidat, s-au desfășurat etapele concursului, în urma cărora, unul din candidați a obținut postul”, a precizat aceasta fără să vrea să ne spună câți candidați au participat, direcționându-ne la Direcția generală educație.

Patru candidați au depus dosarele la concurs, potrivit datelor Direcției generale educație din 16 noiembrie 2016
(Click pentru a mări imaginea)

„La noi se lucrează totul legal. Asociația din cadrul instituției activează legal pe contract de arendă. Este o asociație obștească înregistrată la Ministerul Justiției, prestează învățământ complementar. Toate taxele se percep prin casiere sau bancă, părinții au contracte civile cu asociația și deja copiii beneficiază de învățământ. Taxe suplimentare în instituție nu se percep”, a conchis Iana Ceaușceac.

Potrivit directoarei, grădinița este frecventată de circa 760 de copii, iar în vară, aceasta nu-și va sista activitatea, decât doar în cazul în care va fi vorba despre o situație excepțională, precum lipsa de angajați.

Realitatea.md amintește că nu este prima dată când grădinița „Lăstăraș” este implicată în scandal. În luna iulie 2017, un grup de părinți s-a plâns că a găsit gândaci în dulapurile copiilor și la bucătărie. Mai târziu, în luna octombrie 2017, pe una din rețelele de socializare circula o fotografie, captată în instituție, unde era surprinsă o femeie-fluture aproape goală. Atunci Iana Ceaușceac susținea că nu există așa tapet în grădiniță.

CITEȘTE ȘI:

Scandal la Grădinița 199 din Chișinău. Părinții au fotografiat gândaci la bucătărie și în dulapuri. Angajații instituției: „Pozele sunt trucate” (FOTO)

Revoltător! Părinții copiilor de la Grădinița nr. 199 au sesizat încă din luna februarie autoritățile despre nereguli, dar nu s-a mișcat un deget (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile