Logo Realitatea.md

Greve, manifestații, maratoane... Cum a fost sărbătorită Ziua Internațională a Femeii în diverse colțuri ale lumii

09 Martie 2018, 09:45 // În lume

Ieri, de Ziua Internațională a Femeii, în diverse țări ale lumii au fost organizate mitinguri, manifestații și chiar greve. Prin aceste acțiuni femeile din diferite colțuri ale lumii au cerut drepturi egale între sexe fie au adus un omagiu primelor mișcări feministe, care au contribit la îmbunătățirea statului femeii în societate. 

Foto simbol

În Spania a fost organizată o grevă la care au participa peste 5 milioane de oameni. Femeile au pichetat în fața marilor magazine, au perturbat transportul public, iar unele sindicate sindicate au îndemnat la o grevă pe durata întregii zile, scrie Agerpres.ro

În Irak a fot organizat un maraton simbolic pe o distanță de 900 de metri, pe un bulevard din orașul Mosul, la care au participat circa 300 de femei. 

„Prin acest maraton, vrem să redăm femeii locul ei meritat, în contextul în care ea a fost ţinută mult timp la distanţă de Mosul", a declarat organizatoarea principală a evenimentului, Fatima Khalaf. Unele dintre organizatoare au purtat pancarte cu mesaje ce reaminteau realităţile dure suferite de femeile irakiene: "Opriţi căsătoriile minorelor!", "Rupe tăcerea şi spune 'Nu!'" şi "Am dreptul de a mă exprima liber", scrie sursa citată.

În Polonia au fost organizate manifestații împotriva interzicerii avortului, în 40 de orașe din țară, în contextul în care Parlamentul polonez, dominat de dreapta conservatoare, lucrează în prezent la un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, nu va mai permite avorturile decât în două tipuri de situaţii: risc pentru viaţa şi sănătatea mamei şi sarcina este rezultatul unui viol sau al unui incest. 

În Turcia mii de femei au defilat sub supravegherea strictă a Poliţiei pe bulevardul Istiklal din Istanbul pentru a cere mai multă "libertate" şi "sfârşitul patriarhatului", scrie Agerpres.

The New York Times (SUA) a reparat o nedreptate istorică publicând necrologuri pentru 15 femei celebre, ale căror decese nu au fost anunţate la vremea producerii lor în celebrul cotidian american. Romanciera britanică Charlotte Bronte (decedată în 1855), poeta americană Sylvia Plath (decedată în 1963), devenită o legendă a feminismului, şi fotografa Diane Arbus (decedată în 1971) fac parte dintre aceste celebrităţi care au fost "neglijate" de marele ziar newyorkez. "Din 1851", necrologurile din The New York Times sunt dominate de bărbaţi caucazieni. Astăzi, adăugăm poveştile de viaţă ale unui număr de 15 femei remarcabile", au explicat reprezentanţii cotidianului.

În America Latină zeci de mii de femei care purtau tricouri violet şi eşarfe verzi au defilat joi la Buenos Aires, capitala Argentinei, dar şi în Mexic şi în mai multe capitale latino-americane pentru a denunţa violenţele comise asupra femeilor. În Uruguay, Ziua Internaţională a Femeii a fost celebrată cu un marş uriaş, însă evenimentul a fost umbrit de asasinarea unei femei în nordul ţării.

În Franţa un ziar a fost vândut mai scump bărbaţilor. Cotidianul francez Liberation a fost vândut cu 25% mai scump pentru bărbaţi decât pentru femei în cursul zilei de joi, pentru a simboliza decalajul salarial dintre cele două sexe, care este tot de 25%, în medie, la nivelul întregii ţări.

În Arabia Saudită mai multe femei au făcut un jogging feminin în orașul Jeddah, pentru a sărbători acest drept recent dobândit.

În Marea Britanie mai multe curse aeriene au fost operate cu echipaje exclusiv feminine. În acest mod, companiile aeriene vor să le încurajeze pe fete şi femei să îşi construiască o carieră în industria aviaţiei, în care doar 3% din totalul piloţilor de pe plan mondial sunt femei. 

Și în Republica Moldova a fost organizat un Marș al solidarității între femei. Manifestații și manifestantele și-au exprimat susținerea pentru femei și au cerut respectarea principiului egalității de gen.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5491 0.7810%
USD USD 17.2140 0.2837%
RUB RUB 0.2679 2.1739%
RON RON 4.1133 1.0316%
UAH UAH 0.6345 -0.8129%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile