Logo Realitatea.md

Grupul de Acțiune Locală din Ștefan Vodă, îndrumați de către Pavel Filip și Peter Michalko cum să se implice activ în societate (FOTO)

21 Aprilie 2018, 09:42 // Politica

Premierul Pavel Filip și Ambasadorul UE în țara noastră, Peter Michalko a avut ieri o întrevedere cu membrii Grupului de Acțiune Locală Lunca Nistrului, constituit în raionul Ștefan Vodă. La baza evenimentului au stat discuțiile despre modalitățile de implicare mai activă a societății civile în dezvoltarea locală.

Pavel Filip a menționat că Executivul are o comunicare permanentă cu societatea civilă pe platforma Consiliului Național pentru Participare, cu oamenii de afaceri - în cadrul Consiliului Economic, iar interacțiunea cu autoritățile locale este asigurată pe platforma Congresului Autorităților Locale din Moldova și în cadrul unui grup de lucru de profil. „Anul acesta au fost organizate deja două întruniri cu toți primarii. Acum avem o discuție permanentă între reprezentanții Guvernului și ai autorităților locale – un grup de lucru în care pentru orice problemă se identifică, în comun, soluții", a spus premierul.

Ambasadorul UE în țara noastră a spus că existența acestui grup local reprezintă o bună practică la nivel european pentru asigurarea unei viziuni clare în dezvoltarea locală, agreată și de autorități, și agenți economici, și de societatea civilă. Totodată, Peter Michalko a precizat că este necesară îmbunătățirea cadrului legal de activitate a acestor grupuri și stabilirea unor direcții strategice la nivel național pentru dezvoltarea și susținerea lor.

Membrii Grupului de Acțiune Locală, din care fac parte opt localități, au făcut o prezentare a situației din regiune, menționând că autoritățile publice locale au o bună experiență de scriere a proiectelor de atragere a resurselor pentru dezvoltare. „Grupul este un parteneriat de succes între APL, societatea civilă și agenții economici. Vrem să elaborăm și să implementăm mai multe proiecte integrate de dezvoltare locală, care să completeze programele europene și guvernamentale pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor de la sate", a spus primarul satului Palanca, Larisa Voloh.

Pe viitor, prioritățile în activitatea grupului vor viza creșterea economiei locale, îmbunătățirea infrastructurii sociale, precum și dezvoltarea turismului în regiune.

Grupul de Acțiune Locală din raionul Ștefan Vodă a fost constituit la 18 aprilie curent, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5373 -0.5513%
USD USD 17.1674 0.2312%
RUB RUB 0.2571 0.8631%
RON RON 4.1699 -0.7048%
UAH UAH 0.6135 0.3599%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile