Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Guvernul a aprobat interzicerea extragerii de prundiș, pietriș și nisip din râuri! Ministerul Mediului a propus înăsprirea legislației în domeniu

11 Ianuarie 2017, 16:04 // Economie

Extragerea prundișului și pietrișului din albia minoră a râurilor ar putea fi interzisă în Republica Moldova. Un proiect de modificări a mai multor acte legislative în acest sens, realizat de Ministerul Mediului, a fost deja aprobat de Executiv în cadrul ședinței de astăzi, 11 ianuarie, informează bani.md.

Foto: sp.gov.md

Ministerul Mediului a propus o înăsprire a legislației în domeniul transportului naval intern și interzicerea extragerii nisipului, prundișului, pietrișului și a pietrelor din albia minoră a râurilor. Ministerul susține că, în urma extragerii substanțelor solide din albia râurilor în perioada anilor 2002-2014, statul a fost prejudiciat cu aproximativ două milioane lei. Volumul de substanțe solide extrase depășește 250 mii m3.

Realitatea TV a realizat anterior mai multe investigații cu referire la acest subiect. În luna decembrie a anului 2015, postul TV a atras atenția asupra faptului că din albiile râurilor se extrage ilegal nisip sub pretextul „curățirii râurilor”. Veniturile zilnice în acest sens ajungeau și la 25 de mii de lei.

Chiar dacă activitatea de extragere a nisipului și prundișului din râuri este considerată ilegală, sute de mii de tone de nisip au fost extrase din râurile Nistru și Prut de-a lungul anilor, sub prețextul de curățare a râurilor. Potrivit oamenilor legii, prejudiciul material este enorm, iar cei care se fac vinovați scapă nepedepsiți, fiind protejați de o lege extrem de permisivă. Reprezentanţii flotelor de pe Nistru și Prut insistă că trebuie să curețe în permanență căile navigabile, doar că sub acest pretext, în fiecare an, sunt extrase ilegal sute de tone de nisip, prundiș, pietriș și pietre. Materialele sunt vândute la negru, fără ca cineva să ducă o evidență. În opinia fostului ministru al Mediului, Violeta Ivanov, exprimată în cadrul investigației, de cele mai multe ori, lucrările sunt făcute în locuri unde, de fapt, navele nu navighează.

Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Mediului, „aceste lucrări de „curățire” a șenalului navigabil au fost efectuate în locuri unde nu există porturi (chei) și unde nu are loc navigația. Aceste acțiuni ilegale au provocat prejudicii irecuperabile ecosistemelor râului Prut și fluviului Nistru, au afectat negativ calitatea apei, diversitatea resurselor biologice și capacitatea de autoepurare a apelor, de asemenea au micșorat considerabil suprafețele boiștelor.”

De fapt, din cauza extragerilor masive de nisip pe unele sectoare ale râurilor Prut și Nistru a ajuns să aibă aspectul unei mlaștini.

În acest sens, Ministerul Mediului propune completarea Legii în domeniul transportului naval intern cu următorul conținut:

- Sedimentele solide (nisip, prundiș, pietriș, pietre) obținute în urma efectuării lucrărilor de amenajare și menținere (întreținere, curățire) a șenalului navigabil vor fi restituite obligatoriu în amontele râurilor sau fluviilor.

- Comercializarea sedimentelor solide, extrase din albia minoră a râurilor sau fluviilor, este interzisă.


Citeste tot despre: interzis, mediu, Nistru, pietriș, prundiș, Prut, râuri
  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0655 -0.4306%
USD USD 19.5321 -0.4221%
RUB RUB 0.3396 0.5329%
RON RON 4.6262 -0.2415%
UAH UAH 0.7202 -1.1800%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 mar, 18:17 //

VIDEO de la grădinița vizitată de Pavel Filip: ”Pentru a șterge, a spăla și a mătura nu trebuie să facem investiții de milioane, doamnă director”

17 mar, 19:19 //

(FOTO) Presa rusă râde de Dodon. Putin l-a lăsat să aștepte în anticamera patru ore, pentru întrevederea cerută de președintele moldovean

10 mar, 17:13 //

Foto: Instagram.com/Deschide.MD (FOTO) Avocatul-vedetă Valerian Mânzat, de la viață de lux… la spălat podele în penitenciar, fără mănuși

15 mar, 08:46 //

Foto: IPN UPDATE! Ofițerii CNA și procurorii anticorupție continuă perchezițiile la domiciliul ministrului Agriculturii

02 mar, 14:20 //

Cum arată avocatul Valerian Mînzat după o lună de arest preventiv în Penitenciarul nr.13 – FOTO, VIDEO

22 mar, 11:22 //

(VIDEO) Mesajul ÎNFIORĂTOR al tinerei, care a încercat să se arunce ieri seara de pe clădirea Hotelului Național. Cavcaliuc: Are legătură cu jocul morții

24 mar, 16:34 //

Și-a filmat propria moarte! O tânără a decedat la volan în timp ce se filma live pe o rețea de socializare. Atenție VIDEO 18+

16 mar, 08:26 //

Foto: imagine simbol Scenariu ca în filme! Fiica unui fost poliţist, împuşcată mortal de un fost iubit. Cu câteva ore înainte, bărbatul l-a împuşcat pe actualul iubit

14 mar, 11:38 //

Moldovenii vor primi PENSII după o nouă formulă de calcul. Când se va întâmpla aceasta și care este modalitatea

25 feb, 17:49 //

Foto: presedinte.md Dodon a uitat de politețe și diplomație! Folosește limbaj bădărănesc în scrisorile oficiale către ambasadorii SUA și României (DOC)