Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Guvernul a aprobat interzicerea extragerii de prundiș, pietriș și nisip din râuri! Ministerul Mediului a propus înăsprirea legislației în domeniu

11 Ianuarie 2017, 16:04 // Economie

Extragerea prundișului și pietrișului din albia minoră a râurilor ar putea fi interzisă în Republica Moldova. Un proiect de modificări a mai multor acte legislative în acest sens, realizat de Ministerul Mediului, a fost deja aprobat de Executiv în cadrul ședinței de astăzi, 11 ianuarie, informează bani.md.

Foto: sp.gov.md

Ministerul Mediului a propus o înăsprire a legislației în domeniul transportului naval intern și interzicerea extragerii nisipului, prundișului, pietrișului și a pietrelor din albia minoră a râurilor. Ministerul susține că, în urma extragerii substanțelor solide din albia râurilor în perioada anilor 2002-2014, statul a fost prejudiciat cu aproximativ două milioane lei. Volumul de substanțe solide extrase depășește 250 mii m3.

Realitatea TV a realizat anterior mai multe investigații cu referire la acest subiect. În luna decembrie a anului 2015, postul TV a atras atenția asupra faptului că din albiile râurilor se extrage ilegal nisip sub pretextul „curățirii râurilor”. Veniturile zilnice în acest sens ajungeau și la 25 de mii de lei.

Chiar dacă activitatea de extragere a nisipului și prundișului din râuri este considerată ilegală, sute de mii de tone de nisip au fost extrase din râurile Nistru și Prut de-a lungul anilor, sub prețextul de curățare a râurilor. Potrivit oamenilor legii, prejudiciul material este enorm, iar cei care se fac vinovați scapă nepedepsiți, fiind protejați de o lege extrem de permisivă. Reprezentanţii flotelor de pe Nistru și Prut insistă că trebuie să curețe în permanență căile navigabile, doar că sub acest pretext, în fiecare an, sunt extrase ilegal sute de tone de nisip, prundiș, pietriș și pietre. Materialele sunt vândute la negru, fără ca cineva să ducă o evidență. În opinia fostului ministru al Mediului, Violeta Ivanov, exprimată în cadrul investigației, de cele mai multe ori, lucrările sunt făcute în locuri unde, de fapt, navele nu navighează.

Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Mediului, „aceste lucrări de „curățire” a șenalului navigabil au fost efectuate în locuri unde nu există porturi (chei) și unde nu are loc navigația. Aceste acțiuni ilegale au provocat prejudicii irecuperabile ecosistemelor râului Prut și fluviului Nistru, au afectat negativ calitatea apei, diversitatea resurselor biologice și capacitatea de autoepurare a apelor, de asemenea au micșorat considerabil suprafețele boiștelor.”

De fapt, din cauza extragerilor masive de nisip pe unele sectoare ale râurilor Prut și Nistru a ajuns să aibă aspectul unei mlaștini.

În acest sens, Ministerul Mediului propune completarea Legii în domeniul transportului naval intern cu următorul conținut:

- Sedimentele solide (nisip, prundiș, pietriș, pietre) obținute în urma efectuării lucrărilor de amenajare și menținere (întreținere, curățire) a șenalului navigabil vor fi restituite obligatoriu în amontele râurilor sau fluviilor.

- Comercializarea sedimentelor solide, extrase din albia minoră a râurilor sau fluviilor, este interzisă.


Citeste tot despre: interzis, mediu, Nistru, pietriș, prundiș, Prut, râuri
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
16 aug, 15:44 //

Operațiune în centrul Capitalei! Ofițerii SIS au fost surprinși în acțiune în plină zi (FOTO, VIDEO)

14 aug, 18:29 //

Stomatologia cedează poziția de cea mai scumpă facultate din Moldova. Locul de frunte îl deține o altă specialitate de la USMF

14 aug, 16:39 //

Foto: Facebook/ Restaurant „Ecaterina” Intoxicația în masă la nunta de vinerea trecută: Administratorii restaurantului spun că vina o poartă rudele miresei

14 aug, 10:17 //

Bani necontabilizați, băuturi contrafăcute, prostituate și produse alimentare expirate, depistate în cluburile de noapte din Capitală (VIDEO)

14 aug, 09:30 //

Foto simbol 18 persoane s-au otrăvit cu mâncare la o nuntă, petrecută într-un restaurant din Chișinău. Printre aceștia, doi copii

17 aug, 08:00 //

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO

18 aug, 17:07 //

Foto: politia.md Cu automobile și case de lux! Șapte persoane, REȚINUTE pentru evaziune fiscală şi spălare de bani (FOTO, VIDEO)

14 aug, 12:14 //

Foto simbol: PH-OnLine.ro Un autocar de pe ruta Chișinău-Ungheni s-a răsturnat la Călărași. În vehicul se aflau 40 de pasageri, 7 au fost transportați la spital

15 aug, 13:23 //

Conflict la Bulboaca! Iazurile care aparțin primarului au inundat localitatea, iar pagubele se preconizează a fi achitate tot din contul sătenilor (VIDEO, DOC)

17 aug, 15:58 //

La pământ, mâinile întinse! Poliția Capitalei și cei de la „Fulger” fac regulă în municipiu (VIDEO)