Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Guvernul a aprobat interzicerea extragerii de prundiș, pietriș și nisip din râuri! Ministerul Mediului a propus înăsprirea legislației în domeniu

11 Ianuarie 2017, 16:04 // Economie

Extragerea prundișului și pietrișului din albia minoră a râurilor ar putea fi interzisă în Republica Moldova. Un proiect de modificări a mai multor acte legislative în acest sens, realizat de Ministerul Mediului, a fost deja aprobat de Executiv în cadrul ședinței de astăzi, 11 ianuarie, informează bani.md.

Foto: sp.gov.md

Ministerul Mediului a propus o înăsprire a legislației în domeniul transportului naval intern și interzicerea extragerii nisipului, prundișului, pietrișului și a pietrelor din albia minoră a râurilor. Ministerul susține că, în urma extragerii substanțelor solide din albia râurilor în perioada anilor 2002-2014, statul a fost prejudiciat cu aproximativ două milioane lei. Volumul de substanțe solide extrase depășește 250 mii m3.

Realitatea TV a realizat anterior mai multe investigații cu referire la acest subiect. În luna decembrie a anului 2015, postul TV a atras atenția asupra faptului că din albiile râurilor se extrage ilegal nisip sub pretextul „curățirii râurilor”. Veniturile zilnice în acest sens ajungeau și la 25 de mii de lei.

Chiar dacă activitatea de extragere a nisipului și prundișului din râuri este considerată ilegală, sute de mii de tone de nisip au fost extrase din râurile Nistru și Prut de-a lungul anilor, sub prețextul de curățare a râurilor. Potrivit oamenilor legii, prejudiciul material este enorm, iar cei care se fac vinovați scapă nepedepsiți, fiind protejați de o lege extrem de permisivă. Reprezentanţii flotelor de pe Nistru și Prut insistă că trebuie să curețe în permanență căile navigabile, doar că sub acest pretext, în fiecare an, sunt extrase ilegal sute de tone de nisip, prundiș, pietriș și pietre. Materialele sunt vândute la negru, fără ca cineva să ducă o evidență. În opinia fostului ministru al Mediului, Violeta Ivanov, exprimată în cadrul investigației, de cele mai multe ori, lucrările sunt făcute în locuri unde, de fapt, navele nu navighează.

Potrivit proiectului de lege propus de Ministerul Mediului, „aceste lucrări de „curățire” a șenalului navigabil au fost efectuate în locuri unde nu există porturi (chei) și unde nu are loc navigația. Aceste acțiuni ilegale au provocat prejudicii irecuperabile ecosistemelor râului Prut și fluviului Nistru, au afectat negativ calitatea apei, diversitatea resurselor biologice și capacitatea de autoepurare a apelor, de asemenea au micșorat considerabil suprafețele boiștelor.”

De fapt, din cauza extragerilor masive de nisip pe unele sectoare ale râurilor Prut și Nistru a ajuns să aibă aspectul unei mlaștini.

În acest sens, Ministerul Mediului propune completarea Legii în domeniul transportului naval intern cu următorul conținut:

- Sedimentele solide (nisip, prundiș, pietriș, pietre) obținute în urma efectuării lucrărilor de amenajare și menținere (întreținere, curățire) a șenalului navigabil vor fi restituite obligatoriu în amontele râurilor sau fluviilor.

- Comercializarea sedimentelor solide, extrase din albia minoră a râurilor sau fluviilor, este interzisă.


Citeste tot despre: interzis, mediu, Nistru, pietriș, prundiș, Prut, râuri
  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3298 -0.0033%
USD USD 20.0355 -0.1162%
RUB RUB 0.3445 -1.7679%
RON RON 4.7186 0.0360%
UAH UAH 0.7411 -0.1482%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
02 feb, 16:29 //

LIVE TEXT, FOTO, VIDEO: Valerian Mînzat, REȚINUT! Mascații CNA și procurorii anticorupție au descins în oficiul și domiciliul avocatului

08 feb, 13:54 //

Un filmuleț despre cum se vând mașinile aduse din Germania la Piața Pruncul din capitală! Te vei amuza maxim - VIDEO

23 ian, 22:50 //

Foto: IP Rîşcani DP Chişinău O tânără de 21 de ani din Chișinău, dată dispărută. A lăsat acasă un băiețel de un an și nouă luni (FOTO)

26 ian, 16:49 //

Avionul de pe ruta Chișinău-Moscova a făcut cale întoarsă de două ori! Trei moldoveni scandaloși au reținut zborul (VIDEO)

24 ian, 12:44 //

captură Jurnal TV Oferta lui Vlad Plahotniuc pentru Jurnal TV: ”Le pot oferi o soluție bună, dacă jurnaliștii dați afară nejustificat ar putea fi reîntorși la muncă”

01 feb, 11:13 //

Preşedinţia trimite în comisiile parlamentare reprezentanți care nu vorbesc limba română. Maria Ciobanu: Nu înţeleg, vreau să traduceți (VIDEO)

17 feb, 19:46 //

colaj: realitatea.md Detalii în cazul împușcăturilor de la Stăuceni! 13 atacatori cu antecedente penale au intrat pe teritoriul întreprinderii. Directorul era în legitimă apărare (VIDEO)

02 feb, 19:04 //

Primele declarații ale avocatului Valerian Mânzat după ce a fost arestat. Detalii CNA despre perchezițiile efectuate (VIDEO)

15 feb, 15:30 //

Veaceslav Platon a fost adus în scaun cu rotile la ședința de judecată. Medicul susține că este vorba despre simulare – FOTO, VIDEO

30 ian, 14:02 //

SIS: Ana Ursachi ar fi divulgat informații ce constituie secret de stat! Noi imagini VIDEO cu camera ascunsă, filmate de avocată