Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Guvernul României a decis noi măsuri pentru supravegherea și controlul pestei porcine africane la granița cu Ucraina și Republica Moldova

09 August 2017, 21:24 // Actualitate

Guvernul României a stabilit miercuri, printr-o hotărâre, că fâșia de teren aflată la frontiera de stat cu Ucraina și cu Republica Moldova, pe o distanță de 20 km de la graniță spre interiorul țării, se stabilește drept zonă de mare risc și va fi supusă unei supravegheri intensive a porcilor domestici și a porcilor mistreți existenți aici, informează Agerpres.ro.

Foto: puterea.ro

Potrivit unui comunicat al Executivului, prevederea modifică și completează HG 830/2016 pentru aprobarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, precum și pentru completarea unor acte normative.

"În contextul epidemiologic actual, al apariției primului focar de pestă porcină africană pe teritoriul țării noastre și al evoluției acestei boli pe teritoriul Ucrainei și al Republicii Moldova, a fost necesară modificarea corespunzătoare a strategiei actuale și implementarea în cel mai scurt timp a măsurilor pentru controlul și eradicarea acestei boli", precizează sursa citată.

În comunicat se arată că o altă modificare cuprinsă în actul normativ vizează "atingerea unei densități mai reduse a porcilor mistreți, până la un nivel acceptabil, sub 0,5 mistreți pe kmp, pentru a se împiedica răspândirea bolii".

Totodată, HG aprobată de Executiv prevede "achiziționarea de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, prin direcțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, a unui număr de opt incineratoare mobile, pentru incinerarea cadavrelor rezultate în urma aplicării măsurilor de ucidere, pentru controlul și eradicarea bolii" și "implicarea Ministerul Mediului, prin autoritățile competente pentru protecția mediului din subordinea acestuia, la identificarea și stabilirea metodelor alternative de ecarisare".

Guvernul informează că fondurile necesare pentru realizarea programului se asigură prin bugetele instituțiilor implicate în punerea în aplicare a acestuia, în limita bugetelor aprobate, conform legilor bugetare anuale, precum și din fondurile aprobate cu această destinație prin deciziile anuale ale Comisiei Europene privind aprobarea programelor naționale de eradicare și control al bolilor animalelor și a finanțării acestora.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
16 aug, 15:44 //

Operațiune în centrul Capitalei! Ofițerii SIS au fost surprinși în acțiune în plină zi (FOTO, VIDEO)

14 aug, 18:29 //

Stomatologia cedează poziția de cea mai scumpă facultate din Moldova. Locul de frunte îl deține o altă specialitate de la USMF

14 aug, 16:39 //

Foto: Facebook/ Restaurant „Ecaterina” Intoxicația în masă la nunta de vinerea trecută: Administratorii restaurantului spun că vina o poartă rudele miresei

14 aug, 10:17 //

Bani necontabilizați, băuturi contrafăcute, prostituate și produse alimentare expirate, depistate în cluburile de noapte din Capitală (VIDEO)

13 aug, 14:42 //

Foto: Adelina Coste; sursa: adevarul.ro O deputată s-a stins din viață la vârsta de doar 51 de ani

13 aug, 10:45 //

Trei tineri din Băcioi, implicați într-un accident cumplit la Horești! Băieții sunt în stare gravă la spital, iar mașinile au fost făcute zob (FOTO)

14 aug, 09:30 //

Foto simbol 18 persoane s-au otrăvit cu mâncare la o nuntă, petrecută într-un restaurant din Chișinău. Printre aceștia, doi copii

17 aug, 08:00 //

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO

14 aug, 12:14 //

Foto simbol: PH-OnLine.ro Un autocar de pe ruta Chișinău-Ungheni s-a răsturnat la Călărași. În vehicul se aflau 40 de pasageri, 7 au fost transportați la spital

15 aug, 13:23 //

Conflict la Bulboaca! Iazurile care aparțin primarului au inundat localitatea, iar pagubele se preconizează a fi achitate tot din contul sătenilor (VIDEO, DOC)