Logo Realitatea.md

Hemofilia - maladia care poate fi tratată, conștientizând-o! Cum se manifestă și ce trebuie să știm despre această boală ereditară

17 Aprilie 2018, 11:37 // Societate

Hemofilia este o boală ereditară, legată de o anomalie genetică, provocată de deficitul unei proteine de coagulare. Aceasta este o afecţiune congenitală, care se moşteneşte în special în rândul băieţilor, transmisă de mamă acestora. Bolnavii sângerează cu uşurinţă, anormal, iar aceste sângerări pot să nu se oprească și pot avea un impact dramatic asupra sănătăţii, de la traume la nivelul articulaţiei, până la decese premature. Potrivi specialiștilor în medicină, hemofilia nu se vindecă, dar se poate trata. 

Foto simbol

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, tratamentul specific necesar acestor pacienți sunt: factorii de coagulare (VIII și IX) care se oferă gratuit, fiind achiziționați din sursele centralizate programate de către minister, datorită căruia, persoanele care suferă de hemofilie în formă gravă pot duce o viaţă aproape normală.

Totodată, componentele de sânge produse de Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, sigure și calitative sunt la fel un suport- remediu în tratamentul indicat în tratamentul acestei maladii, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Ziua internaţională a hemofiliei se marchează anual, pe 17 aprilie, cu scopul de a sensibiliza opinia publică privind această maladie și celelalte tulburări hemoragice ereditare.

În lume există 6,9 milioane de oameni, care suferă de o tulburare de sângerare, iar 75% dintre aceştia nu cunosc că suferă de această boală, de aceea Federaţia Internațională a Hemofiliei a ales pentru acest an sloganul „Împărtășindu-ne cunoștințele devenim mai puternici”, pentru a creşte gradul de conştientizare, oferind posibilitatea unei diagnosticări şi accesul la tratament pentru persoanele afectate de hemofilie.

În Republica Moldova, de hemofilie suferă în jur de 160 de maturi și 60 copii. Pacienții maturi se tratează la Institutul Oncologic, în Departamentul Hematologie, iar copiii la IMSP Institutul Mamei și Copilului.

Ziua internaţională a hemofiliei este marcată începând din 1989, iar data de 17 aprilie a fost aleasă în onoarea fondatorului Federaţiei Internaţionale de Hemofilie, Frank Schnabel, născut în această zi, un om de afaceri de succes din Montreal, născut cu hemofilie de tip A, forma severă.

Republica Moldova a semnat în aprilie 2012 cu Federaţia Internațională a Hemofiliei un Memorandum de înțelegere privind elaborarea și implementarea unui Plan de Acțiuni, pe o perioada de patru ani, în domeniul hemofiliei, pentru ameliorarea calității și accesibilității asistenței medicale acordate bolnavilor de hemofilie din Republica Moldova, precum și diagnosticarea precoce a acestei boli.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5373 -0.5513%
USD USD 17.1674 0.2312%
RUB RUB 0.2571 0.8631%
RON RON 4.1699 -0.7048%
UAH UAH 0.6135 0.3599%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile