Logo Realitatea.md

Igor Dodon: Nu voi semna nici într-un caz legi împotriva Rusiei, chiar dacă se va ajunge la suspendarea mea

11 Septembrie 2017, 15:34 // Politica

Igor Dodon susține că nici într-un caz nu va semna legi împotriva Rusiei. Potrivit lui, indiferent de dorințele guvernării Republicii Moldova, toate deciziile vor fi luate la Moscova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru portalul rusesc de știri Ria.ru

Parlamentul de la Chișinău urmează să revină din vacanță la sfârșitul lunii septembrie și va trebui să reexamineze legile respinse de președinte. Printre acestea figurează și inițiativa privind interzicerea difuzării programelor informative ale posturilor TV rusești în Republica Moldova.

"Constituția stipulează că președintele este obligat să semneze legea a doua oară. Voi merge conștient la abatere, în cazul în care, în opinia mea, acest lucru nu corespunde intereselor statului", a afirmat Dodon, adăugând că este vorba în primul rând de proiectul de lege prin care 9 mai este declarată Ziua Europei și nu mai este Ziua Victoriei armatei roșii împotriva Germaniei fasciste, ca până acum.

Totodată, Igor Dodon a mai spus că are de gând să respingă și legea privind așa-numita "propagandă rusă".

"Chiar dacă parlamentul o va aproba pentru a doua sau a treia oară, eu tot o voi respinge și ea nu va intra în vigoare", a declarat președintele Republicii Moldova.

În condițiile unei astfel de evoluții, conform legislației în vigoare, parlamentul ar putea să declare că președintele a încălcat Constituția și să lanseze procedura de destituire a președintelui prin referendum, scrie Agerpres.

"Sunt gata să merg la aceasta (la referendum). Sunt încrezător că oamenii vor fi de partea mea", a spus Dodon.

El nu a exclus ca, în caz de nevoie, să blocheze toate legile votate de parlament, adăugând totuși că aceasta ar fi "varianta extremă".

Întrebat ce va face dacă majoritatea parlamentară va declanșa procedura de destituire, Dodon a răspuns: "Vom merge la popor și vom vedea pe cine susțin oamenii. Orice pas în această direcție va duce la creșterea popularității președintelui. Și ei (deputații majorității parlamentare) înțeleg aceasta. Cu un asemenea grad de încredere față de președinte, ei nu vor merge la impeachment (destituire)", consideră Igor Dodon.

Citeste tot despre: Federatia Rusa, guvernare, Igor Dodon, legi
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7184 -0.1152%
USD USD 16.9234 -0.3275%
RUB RUB 0.2988 -0.5657%
RON RON 4.4553 -0.0919%
UAH UAH 0.5879 -0.9602%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile