Logo Realitatea.md

Igor Dodon, suspendat temporar din funcția de președinte al țării. CCM a admis demersul deputaților (VIDEO)

02 Ianuarie 2018, 14:49 // Actualitate

Curtea Constituțională a admis demersul unui grup de deputați din Parlamentul Republicii Moldova, depusă pe 28 decembrie 2017, privind suspendarea temporară a președintelui țării Igor Dodon, pentru a debloca procesul de desemnare a noilor miniștri în Guvern. 

Magistrații Curții Constituționale au reiterat că președintele este în drept să refuze o singură dată o candidatură a unui membru al Guvernului, iar dacă premierul o propune în mod repetat, șeful statului este obligat să o accepte.

Astfel, magistrații CCM au constatat că președintele a refuzat în mod deliberat candidaturile la funcțiile de miniștri și a fost declarat ca fiind în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile funcției. 

Astfel, decretele de desemnare a noilor miniștri în funcții vor fi semnate fie de către premierul Pavel Filip, fie de către președintele Parlamentului Andrian Candu. 

Prezentul aviz este definitiv și nu se supune căilor de atac.

Maxim Lebedinschi, reprezentnatul Președinției la ședința de la CCM, a calificat decizia magistraților ca fiind „o acrobație juridică”. La rândul său, Sergiu Sîrbu, reprezentantul grupului de deputați care au depus demersul, a declarat că azi „a triumfat justiția”.

Amintim că, președintele Igor Dodon a admis decretele de demitere a celor cinci ex-miniștri și a unui vicepremier, dar a respins în mod repetat noile candidaturi la funcțiile de miniștri și un vicepremier, înaintate de coaliția de guvernare. 

Amintim că, o situație similară s-a produs în luna octombrie a anului trecut, când Igor Dodon a respins în mod repetat candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării. Atunci, în urma unuei decizii a CCM, șeful statului a fost suspendat temporar, iar decretul de numire a lui Sturza în funcție a fost semnat de către președintele Parlamentului Candu. 

Vezi și:

NOUA componență a Guvernului: Așa ar putea să arate echipa lui Filip (FOTO)

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile