Logo Realitatea.md

Igor Dodon, despre condamnarea deputatului comunist de la Tiraspol, Oleg Horjan: ”Pe noi ne îngrijorează…” (video)

05 Noiembrie 2018, 14:14 // Politica

Președintele R. Moldova, Igor Dodon se arată nedumerit de ce până în prezent, autoritățile de la Chișinău nu au reacționat față de cazul deputatului Oleg Horjan, liderul Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană, care a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de detenție în colonie cu regim comun, de către așa-numita curte supremă din stânga Nistrului. Potrivit lui Dodon, Horjan deține și cetățenia Republicii Moldova, de aceea autoritățile de profil din țara noastră ar trebui să vină cu o reacție în acest sens.

Embed:

„Desigur că eu l-am cunoscut și îl cunosc foarte bine pe Oleg Olegovici. Nu o singură dată ne-am întâlnit chiar și în această sală, la fel ca și cu reprezentanții societății civile pe care eu i-am invitat la diferite discuții. Poziția mea față de acest caz este una negative, deoarece Horjan are cetățenia Republicii Moldova. Faptul că el are cetățenie în stânga Nistrului sau altceva pe, noi nu ne interesează. Aici, noi nu recunoaștem altă cetățenie, așa cum nu recunoaștem independența regiunii, așa cum spui unii. Dar el este cetățean al Republicii Moldova. Orice cetățean al Republicii Moldova care este reținut în așa mod, trebuie să fie reacția autorităților competente din Republica Moldova, Procuratura și altele. Din acest punct de vedere desigur că acest lucru pe noi ne îngrijorează”, a declarat Dodon. 

Șeful statului a mai spus că acest caz este discutat și în afara țării.

”Consilierii mei s-au întâlnit cu rudele dlui Horjan care au spus că au depus deja o plângere la Procuratura Generală. Știu că subiectul este discutat și în afara țării și sunt convins că la acest subiect încă vor fi clarificări”, a adăugat Dodon. 

Realitatea.md menționează că liderul comuniștilor din regiunea separatistă transnistreană, Oleg Horjan, deputat în așa-zisul Soviet Suprem de la Tiraspol, a fost condamnat de o instanță locală la patru ani și jumătate de închisoare, într-un penitenciar cu regim general.

Horjan a fost declarat vinovat de violență și insultarea autorităților, anunță presa de la Tiraspol, citată de Infotag.

Liderul Partidului Comunist din Trasnistria a fost reţinut după ce a organizat o întâlnire cu alegătorii pe 2 iunie, în piaţa centrală din Tiraspol, care a fost calificată ca miting neautorizat. După manifestație, miliţia transnistreană a reţinut mai mulţi activişti. Atunci Oleg Horjan a mers la secţia de miliţie, cerând eliberarea persoanelor reţinute.

Anchetatorii susțin că, înainte de a fi scos din secție, el l-ar fi îmbrâncit pe unul dintre milițieni și i-a smuls altuia epoleții. 

Procuratura din regiunea separatistă a calificat aceste acțiuni ca ilegale şi a solicitat Sovietului Suprem să-i retragă lui Horjan imunitatea parlamentară, pentru a-l aduce în faţa justiţiei.

De pe data de 5 iunie, Horjan s-a aflat în arest, în aşteptarea procesului de judecată.

Oleg Horjan s-a declarat nevinovat şi susţine că a fost condamnat pentru "lupta cu mafia şi complicii ei aflaţi la guvernare". Partidele comuniste din Republica Moldova, Rusia, Belarus şi din alte ţări au săit în apărarea liderului comuniştilor transnistreni, cerând eliberarea imediată a acestuia.

LA ACELAȘI SUBIECT:

Așa zisul deputat din Transnistria Oleg Horjan a fost plasat în arest preventiv pentru două luni. PSRM a venit cu o reacție

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0154 -0.0953%
USD USD 17.9582 0.1009%
RUB RUB 0.2783 0.2522%
RON RON 4.2018 -0.1165%
UAH UAH 0.6874 1.0140%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile