Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

Igor Dodon i-a retras cetățenia moldovenească lui Traian Băsescu: Voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte

03 Ianuarie 2017, 16:21 // Politica

Președintele Igor Dodon a semnat decretul privind retragerea cetăţeniei Republicii Moldova fostului președinte român Traian Băsescu. Potrivit lui, decizia a fost luată în urma convocării ședinței Comisiei pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova în cadrul căreia au fost examinate detaliat „condițiiile legale de acordare a cetățeniei dlui Băsescu”. 

foto: facebook.com/dodon.igor

„Anterior, în calitate de deputat al Parlamentului Republicii Moldova, am spus că cetăţenia i-a fost acordată dlui Băsescu în mod ilegal. Traian Băsescu a îndemnat în repetate rânduri la lichidarea statalității Republicii Moldova prin anexare la România. Încă din perioada aflării sale în exerciţiul funcţiei de preşedinte al României, acesta a refuzat să recunoască statalitatea moldovenească şi existenţa poporului moldovenesc”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook ca urmare a deciziei luate. 

Potrivit lui, toate cele menționate vin „în gravă contradicție cu prevederile legii supreme – Constituția Republicii Moldova”. Mai mult decât atât, „în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei RM lui Băsescu, au fost ignorate numeroase avize din partea mai multor instituţii, inclusiv faptul existenței urmăririi penale”, scrie șeful statului.

Răspunsul lui Traian Băsescu la amenințarea lui Igor Dodon că-i va retrage cetățenia Republicii Moldova: „O să-l dau în judecată” (VIDEO)

„Prin retragerea cetăţeniei Republicii Moldova domnului Traian Băsescu, voi repara încălcarea legii, comisă de fostul preşedinte”, mai consideră acesta.

„Respectul față de Republica Moldova, față de poporul nostru, față de istoria noastră de secole, față de suveranitatea și independența noastră va fi în continuare o preocupare de bază pe parcursul mandatului oferit de popor. Și oricine atentează la aceste valori și realități va avea de suportat consecințele care se impun conform legii”, a conchis Igor Dodon.

Igor Dodon: Decretul privind acordarea cetățeniei lui Traian Băsescu va fi anulat săptămâna viitoare

Realitatea.md amintește că la finele săptămânii trecute Igor Dodon declara că îl lasă pe fostul președinte român să întâlnească Anul Nou „cu dispoziție bună”. „Și acum ne gândim, să o facem pe 30-31 decembrie sau pe 2-3 ianuarie. Dar faptul că Băsescu va fi privat de cetățenia Republicii Moldova, aceasta este cu siguranță, deoarece noi avem deja toate dovezile, toate datele că cetățenia a fost acordată cu încălcarea legislației. De aceea, acest decret privind acordarea cetățeniei va fi anulat. Eu am o stimă deosebit față de oamenii în etate. Băsescu este deja în etate, pensionar, poate din stima față de vârsta dânsului, o să-i dăm posibilitatea să servească un pahar de șampanie moldovenească de Anul Nou și pe urmă rezolvăm și aceasta. Mâine-poimâne vom decide”, a conchis Dodon.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au devenit cetățeni moldoveni la data de 3 noiembrie 2016, când au depus jurământul la Ambasada Republicii Moldova în România. Cererea de obţinere a cetăţeniei Republicii Moldova a fost depusă de către cei doi la 10 martie 2016, iar în luna iunie, preşedintele Nicolae Timofti a satisfăcut solicitarea printr-un decret prezidențial.

  Realitatea TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3298 -0.0033%
USD USD 20.0355 -0.1162%
RUB RUB 0.3445 -1.7679%
RON RON 4.7186 0.0360%
UAH UAH 0.7411 -0.1482%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
02 feb, 16:29 //

LIVE TEXT, FOTO, VIDEO: Valerian Mînzat, REȚINUT! Mascații CNA și procurorii anticorupție au descins în oficiul și domiciliul avocatului

08 feb, 13:54 //

Un filmuleț despre cum se vând mașinile aduse din Germania la Piața Pruncul din capitală! Te vei amuza maxim - VIDEO

23 ian, 22:50 //

Foto: IP Rîşcani DP Chişinău O tânără de 21 de ani din Chișinău, dată dispărută. A lăsat acasă un băiețel de un an și nouă luni (FOTO)

26 ian, 16:49 //

Avionul de pe ruta Chișinău-Moscova a făcut cale întoarsă de două ori! Trei moldoveni scandaloși au reținut zborul (VIDEO)

24 ian, 12:44 //

captură Jurnal TV Oferta lui Vlad Plahotniuc pentru Jurnal TV: ”Le pot oferi o soluție bună, dacă jurnaliștii dați afară nejustificat ar putea fi reîntorși la muncă”

01 feb, 11:13 //

Preşedinţia trimite în comisiile parlamentare reprezentanți care nu vorbesc limba română. Maria Ciobanu: Nu înţeleg, vreau să traduceți (VIDEO)

17 feb, 19:46 //

colaj: realitatea.md Detalii în cazul împușcăturilor de la Stăuceni! 13 atacatori cu antecedente penale au intrat pe teritoriul întreprinderii. Directorul era în legitimă apărare (VIDEO)

02 feb, 19:04 //

Primele declarații ale avocatului Valerian Mânzat după ce a fost arestat. Detalii CNA despre perchezițiile efectuate (VIDEO)

15 feb, 15:30 //

Veaceslav Platon a fost adus în scaun cu rotile la ședința de judecată. Medicul susține că este vorba despre simulare – FOTO, VIDEO

30 ian, 14:02 //

SIS: Ana Ursachi ar fi divulgat informații ce constituie secret de stat! Noi imagini VIDEO cu camera ascunsă, filmate de avocată