Logo Realitatea.md

Igor Dodon, la Moscova, despre probabilitatea de a ieși din CSI: „Sper că nu vor fi distruse definitiv relațiile cu Rusia”

25 Decembrie 2017, 18:58 // Politica

Președintele Igor Dodon a comentat răcirea relațiilor dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Acesta a declarat că la nivel de președinți relațiile sunt perfecte și speră ca relațiile să nu fie distruse definitiv. Despre aceasta Dodon, aflat în vizită la Moscova, a declarat în cadrul unui interviu pentru Kommersant.ru.

„Despre relațiile bilaterale putem vorbi reieșind din patru nivele.  La nivelul președinților, cred că pentru prima dată în ultimii zece ani avem relații foarte bune. La nivel guvernamental, pentru prima dată în 26 de ani de independență, au avut loc toate incidentele negative de distrugere a relațiilor. La nivelul autorităților locale, la nivel regional, avem și relații bune. La nivel parlamentar, relațiile sunt proaste, deși am încercat să le îmbunătățim”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit lui, situația se va schimba după alegerile parlametare din 2018, când majoritatea guvernamentală nu va mai încerca să-i placă Occidentului și nu va mai bloca inițiativele președintelui.

Fiind întrebat despre probabilitarea ieșirii din CSI a Republicii Moldova prin implicarea autorităților moldovenești, președintele a subliniat că a auzit despre asemenea idei, însă nu este încrezut că astfel de întorsătură este posibilă, fiindcă asta ar însemna o distrugere definitivă a relațiilor cu Republica Moldova.

„Am auzit astfel de idei. Unii dintre reprezentanții majorității parlamentare au vorbit despre acest lucru. Au existat deja unele încercări de a dezvolta chiar și o procedură în acest sens. Am analizat cu atenție astfel de mișcări din partea Partidului Democrat. În acest caz, e nevoie pur și simplu de o rezoluție a Parlamentului, adoptată de majoritate, apoi  urmează a fi informat comitetul executiv al CSI și în 12 luni se desfășoară întreaga procedură”, a subliniat acesta.

Totodată, șeful statului a menționat că indiferent de acțiunile partidului de la guvernare, situația „va reveni la normal” în urma alegerilor parlamentare.

„Chiar dacă PD va face acest pas sub presiunea partenerilor occidentali - americanii și europenii - va dura un an. Și cred că la sfârșitul anului viitor, după alegerile parlamentare, situația din Moldova se va schimba”, a conchis Igor Dodon.

Realitatea.md amintește că președintele țării Igor Dodon a plecat la Moscova, de Crăciunul pe stil nou. Potrivit șefului statului, acesta este un răspuns la invitația președintelui rus, Vladimir Putin.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5890 0.2097%
USD USD 17.0250 0.3229%
RUB RUB 0.2611 0.8887%
RON RON 4.1973 0.1862%
UAH UAH 0.6065 0.2148%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile