Logo Realitatea.md

Igor Dodon reacționează prompt la hotărârea Curții Constituționale: „Am decis să nu cedez”

02 Ianuarie 2018, 15:21 // Politica

Igor Dodon a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale de a-l suspenda temporar din funcția de președinte al țării. Acesta a declarat repetat că a hotărât să nu semneze decretele de numire în funcție a noilor miniștri, din motiv că nu vrea să explice în următorii doi ani „de ce a numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși”.

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Igor Dodon declară că, în opinia lui, magistrații de la CCM au luat o decizie incorectă: 

„Curtea Constituțională a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toată lumea că membrii CC au acceptat să „joace” așa cum le dictează guvernarea democrată.

Acum CC este nevoită să ia în continuare decizii controversate, la limita legii și dincolo de limita bunului simț. Era de așteptat că CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., când Președintele țării a fost suspendat, pentru a fi învestit în funcție ministrul apărării Sturza.

Sunt iarăși încălcate grav procedurile legale. În mod normal, la CC trebuia să se adreseze Guvernul prin hotărâre de Guvern, sau Parlamentul prin hotărârea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar câțiva deputați. Deci guvernarea a ales calea simplistă și abruptă, o cale înjositoare chiar și pentru miniștrii propuși.

Acești miniștri intră în Guvern pe ușa din spate, fiind lipsiți de legitimitatea și credibilitatea cuvenite.

Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv în zona gri a democrației și a statului de dept. Curtea și-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constituțional. Este o cădere dezonorantă și regretabilă pentru un stat care se vrea democrat.

Cât privește poziția mea, am decis să nu cedez, decât să explic apoi ani de zile de ce am numit în funcție o garnitură de miniștri compromiși.

Iar partea bună în toată această chestiune este că guvernarea se compromite din nou în ochii cetățenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult în acest an electoral”, a declarat șeful statului, suspendat temporar din funcție. 

Amintim că, magistrații de la CCM au constatat că președintele a refuzat în mod deliberat candidaturile la funcțiile de miniștri, propuse de coaliția de guvernare, și l-a declarat pe Igor Dodon ca fiind în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuțiile funcției. Astfel, urmează ca decretele de desemnare în funcție a noilor miniștri să fie semnate de către președintele Legislativului, Andrian Candu sau premierul Pavel Filip.

Citeste tot despre: CCM, Igor Dodon, miniștri, suspendare Dodon
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile