Logo Realitatea.md

Igor Dodon regretă că Republica Moldova nu a semnat Memorandumul Kozak: „Guverarea de atunci a dat dovadă de lașitate”

22 Ianuarie 2018, 06:15 // Politica

Președintele țării Igor Dodon regretă că în anul 2003, Republica Moldova nu a semnat Memoranduul Kozak. Acesta susține că guvernarea de atunci a dat dovadă de lașitate. Subiectul a fost abordat în cadrul interviului pe care șeful statului l-a oferit jurnalistei din Federația Rusă Irana Zeynalova, difuzat aseară la postul rusesc NTV.

Captură video: NTV

În cadrul interviului, Igor Dodon a declarat că guvernarea de atunci nu a semnat Memorandumul Kozak sub influența occidentului: „Dacă atunci se făcea acest pas, era să avem o țară unită și multe dintre problemele pe care le avem astăzi nu erau să existe: pericolul din partea României, unioniștii etc.”, a spus șeful statului.

„Partea pozitivă ce ține de conflictul pe Nistru, în ultimii 25 de ani, este misiunea de succes a pacifiștilor ruși”, a spus Dodon.

În același timp, întrebat de jurnalistă despre faptul că oponenții lui consideră că aceasta nu e o misiune pacifistă, dar una de ocupație, președintele a menționat că cei care susțin această părere sunt minoritari.

„Această misiune trebuie continuată, fără aceasta nu era să avem acum stabilitate”, a precizat Dodon.

Amintim că, Planul Kozak prevedea soluționarea conflictului de pe Nistru prin crearea unui stat moldovenesc federal, în care regiunea transnistreană fie egală cu restul țării, iar trupele rusești să staționeze în regiunea transnistreană încă 20 de ani. Președintele țării de atunci, Vladimir Voronin, a renunțat la semnarea Memorandumului în ultimul moment. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile