Logo Realitatea.md

Igor Dodon va oferi primăriilor din țară drapele „stataliste”

23 Aprilie 2018, 20:18 // Societate

Șeful statului, Igor Dodon, își dorește ca fiecare primărie din Republica Moldova să aibă câte un drapel istoric al lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Astfel, începând de mâine, primăriilor din țară le vor fi oferite câte un drapel de stat și unul „istoric”.

Colaj: realitatea.md

„Am venit cu inițiativa ca, începînd cu ziua de mîine, să transmitem fiecărei primarii din țară cîte un Drapel de Stat, dar și drapelul istoric al lui Ștefan cel Mare și Sfînt. Săptămâna precedentă, Comisia Națională de Heraldică de pe lîngă Președintele Republicii Moldova a aprobat conferirea statutului legal de simbol național istoric al Republicii Moldova drapelului purtat de Ștefan cel Mare în ziua de 12 septembrie 1485. Iar eu am înaintat în acest sens inițiativa legislativă pentru completarea Legii nr. 217/2010 privind Drapelul de Stat al Republicii Moldova (Drapelul istoric)”, a anunțat astăzi pe contul său de Facebook Dodon.

Potrivit președintelui, primele drapele vor fi propuse celor 300 de localități care au semnat așa zisele declarații pentru menținerea statalității și independenței Republicii Moldova. Ulterior, drapelul istoric va fi repartizat și în celelalte localități ale țării.

„Țin să subliniez că drapelele istorice, în calitate de simboluri naționale, își găsesc reglementarea în legislația mai multor state, cum ar fi: Lituania, Bulgaria, Croația, Finlanda, Grecia, Letonia etc. Reiterez că această inițiativă nu are intenția de a schimba Drapelul de Stat al Republicii Moldova, ci doar de a recunoaște drapelul nostru istoric, fiindcă el este parte a istoriei Moldovei, care, pînă la urmă, nu ne lasă să uităm de rădăcinile moldovenilor”, a mai scris Igor Dodon pe Facebook.

De menționat că, inițiativa a fost lansată în contextul marcării la 27 aprilie - Ziua Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5373 -0.5513%
USD USD 17.1674 0.2312%
RUB RUB 0.2571 0.8631%
RON RON 4.1699 -0.7048%
UAH UAH 0.6135 0.3599%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile