Logo Realitatea.md

Igor Konashenkov, ministrul rus al Apărării: Atacul chimic din Siria a fost înscenat

13 Aprilie 2018, 18:12 // În lume

Ministrul rus al Apărării, Igor Konashenkov, susține că Moscova are dovezi incontestabile cu referire la faptul că atacul chimic din oraşul sirian Duma a fost orchestrat de către serviciile secrete ale unei puteri străine.

„Ministerul apărării deține multiple dovezi că, la data e 7 aprilie, în orașul Duma a fost planificată o provocare prin care se dorește a fi dusă în eroare societatea internațională. Scopul principal este clar pentru toți, cel de a provoca SUA să aplice un atac armat cu rachete asupra Siriei”, a declarat Konashenkov.

Konashenkov afirmă că în imaginile video care au apărut în mass-media sunt înscenate, iar persoanele care apar în video au studii în domeniul medical. Tot acesta susține că victimele care au fost duse la spital nu au prezentat simptome de otrăvire, scrie Interfax.ru.

La 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor. Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Duma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe şi reprezintă un pretext pentru o intervenţie militară în Siria.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9105 0.5915%
USD USD 16.6386 0.1499%
RUB RUB 0.2482 0.2019%
RON RON 4.0576 0.4481%
UAH UAH 0.5989 -0.9264%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile