Logo Realitatea.md

IGP a lansat campania "NU acceptăm corupția în Poliție". Pânzari: "Ne afectează pe toți..."

18 Ianuarie 2019, 15:29 // Societate

Inspectoratul General de Poliție a lansat astăzi o amplă campanie de informare și sensibilizare despre impactul fenomenului corupției cu genericul "NU acceptăm corupția în Poliție". 

Foto: IGP

Scopul acțiunii este de a preveni corupția atât în rândul polițiștilor cât și al cetățenilor pentru conştientizarea cauzelor și consecinţelor implicării în fapte de corupţie.

Readucem în atenție  faptul că efectele corupției ne afectează pe toți deopotrivă, astfel,  luarea de mită nu poate exista fără darea de mită și că ambele constituie infracțiuni. Ea slăbește democrația și statul de drept, generează încălcări ale drepturilor omului, erodează calitatea vieții și permite  amenințări atât la siguranța cetățeanului cât și a polițistului. De aceea, atitudinea ambelor părți  este foarte importantă. Astfel, acțiunile noastre se înscriu în sloganul „NU acceptăm corupția în Poliție!”, a menționat șeful Poliției, Alexandru Pînzari.

Campania  se va desfășura în trei etape, timp de un an  și va include instruiri ale polițiștilor și  acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la infracțiunile de corupție și importanța implicării ambelor părți în denunțarea acestor fapte. De asemenea,  oamenii vor fi informați cu privire la procedurile și mecanismele existente de prevenire și raportare a cazurilor de corupție, modalitățile pe care le pot utiliza pentru a contribui la combaterea acestui fenomen.

Pe parcursul anului 2018 a fost înregistrată o descreștere de aproximativ 40% a numărului de infracțiuni de corupție cu implicarea polițiștilor. Totodată, pe parcursul ultimilor ani s-a înregistrat o creștere a cazurilor  de denunț al infracțiunilor de corupere activă.

În anul 2018 au fost înregistrate 69 de denunțuri din partea angajaților Poliției, în comparație cu 17 înregistrate în anul 2017.

Pe parcursul ultimilor trei ani, Poliția Republicii Moldova trece printr-un amplu proces de modernizare și dezvoltare, fiind sprijinită prin Programul de suport bugetar al Uniunii Europene. Una dintre prioritățile Reformei Poliției, prevăzută de Strategia de Dezvoltare a Poliției este întărirea capacității de prevenire și combatere a comportamentului corupt în rândul polițiștilor.

Faptele de corupție pot fi denunțate la numărul de telefon  068999902.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile