Logo Realitatea.md

Ilan Shor are statut de BĂNUIT în dosarele BEM și Banca Socială (VIDEO)

06 Februarie 2015, 14:11 // Actualitate

Milionarul Ilan Shor are statut de bănuit în dosarele deschise de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție, în cazul Băncii de Economii și Băncii Sociale. Anunțul a fost făcut de către șeful Direcției urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu.

De asemenea, celelalte trei persoane care au fost escortate de CNA au statut de bănuit și se află în libertate. Este vorba despre fostul președinte interimar al Băncii Sociale - Natalia Rahuba; fostul președinte interimat al BEM  - Bârcă Viorel și membru al Consiliului de Administrație al Băncii Sociale - Suholitco Leontii.

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, celor patru persoane, printre care și Ilan Shor, le-a fost înaintată bănuirea de abuz în serviciu, dar niciuna nu și-a recunoscut vina.

”Persoanele audiate și-au expus voința de a colabora cu organele de urmărire penală. Nu au interdicția de a părăsi țara, ci au obligația de a se prezenta la audieri. Dacă vor refuza acest lucru, atunci procurorul ar putea cere schimbarea măsurii. Dacă vor fi reținute, atunci nu va avea acces nimeni, nici măcar experți internaționali. Pe durata desfășurării perchezițiilor au fost ridicate mai multe bunuri, care vor figura în proces”, a spus Bogdan Zumbreanu.

Totodată, șeful Direcției urmărire penală a CNA a menționat că urmează să fie audiați și alți foști membri ai Consiliilor de Administrație ai Băncii de Economii și Băncii Sociale. 

Amintim că dimineață ofițerii Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Anticorupție au descins în 26 de locații din municipiul Chișinău. Printre locațiile percheziționate se numără și casa milionarului Ilan Shor, președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, și câteva birouri ale foștilor membri ai Consiliului de Administrație al BEM, care își au sediul în clădirea IPTEH. Perchezițiile au loc în legătură cu acordarea creditelor neperformante de către BEM, dar și în legătură cu abuzul de serviciu comis la Banca Socială. 

În urma acestor infracțiuni statul ar fi fost prejudiciat cu peste 10 miliarde de lei, în cazul Băncii de Economii, și de peste 17 miliarde de lei în cazul Băncii Sociale. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4425 -1.2013%
USD USD 16.5518 -0.3846%
RUB RUB 0.2245 -0.7077%
RON RON 4.0207 -1.1967%
UAH UAH 0.5998 -0.0333%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile