Logo Realitatea.md

IMPORTANT! ÎS „CRIS „Registru” va asigura cetățenii cu acte de identitate necesare pentru participarea la vot în ziua alegerilor

29 Octombrie 2016, 09:25 // Actualitate

Secțiile Întreprinderii de Stat „CRIS „Registru” din toată țara vor activa în baza unui program suplimentar în ziua alegerilor. În vederea asigurării cetățenilor Republicii Moldova cu vârsta peste 18 ani cu acte de identitate necesare pentru participarea la alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, reprezentanțele vor lucra începând cu ora 7.00 până la 21.00.

Totodată, în perioada 25.10.2016 – 30.10.2016, inclusiv în ziua desfășurării scrutinului electoral, la solicitarea cetățenilor Republicii Moldova cu vârsta peste 18 ani, eliberarea buletinului de identitate provizoriu, se va efectua după cum urmează:

a) în mod gratuit, inclusiv celor care nu beneficiază de înlesniri la eliberarea acestui document potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului „Cu privire la acordarea înlesnirilor la eliberarea actelor de identitate”.

b) în mod simplificat, după stabilirea identității și a statutului juridic (apartenenței la cetățenia Republicii Moldova), fără prezentarea obligatorie a documentelor de stare civilă:

în cazul în care solicitantul anterior a fost luat în evidență în Registrul de stat al populației și nu au intervenit schimbări în starea civilă şi în datele personale ale solicitantului din momentul eliberării ultimului act de identitate;
în cazul în care au intervenit schimbări în starea civilă şi în datele personale ale solicitantului și aceste schimbări, precum și documentele justificative eliberate de organele de stare civilă au fot actualizate în Registrul de stat al populației;

c) conform principiului teritorial de deservire a populaţiei, şi anume:

la serviciile eliberare a actelor de identitate în raza de competenţă teritorială a căreia solicitantul are înregistrare la domiciliu sau la reşedinţă, care este valabilă;
în cazul în care solicitantul are înregistrare şi la domiciliu şi la reşedinţă și acea din urmă este valabilă buletinul de identitate provizoriu se va elibera numai la SEAI în a cărei rază de competenţă teritorială acesta îşi are reşedinţa valabilă;

cetățenilor cu vârsta peste 18 ani, radiați din evidenţă – la SEAI amplasat în raza ultimului domiciliu sau, după caz, ultimei reşedinţe;

cetățenilor cu vârsta peste 18 ani care anterior nu au deținut acte de identitate, buletinul de identitate provizoriu li se va elibera la SEAI în raza de competență teritorială a căreia solicitantul concomitent se va înregistra la domiciliu sau la reședință.

d) termenul de valabilitate al buletinului de identitate provizoriu se va stabili în funcție de motivul eliberării, dar nu va depăși un an, cu excepția cetățenilor Republicii Moldova care renunță la numărul de identificare de stat și la evidența automatizată în Registrul de stat al populației, cărora buletinul de identitate provizoriu li se va elibera pe termen de 10 ani.

În perioada 25.10.2016 – 30.10.2016, inclusiv în ziua desfășurării scrutinului electoral se vor elibera, în mod gratuit , adeverințele ce conțin date din Registrul de stat al populației sau din fișierul manual de evidență a persoanelor privind ultima înregistrare la domiciliu/reședință sau lipsa acesteia, la solicitarea cetăţenilor Republicii Moldova cu vârsta peste 18 ani, care nu vor dispune de înregistrare la locul de trai, pentru a fi prezentate în ziua desfăşurării scrutinului la secţia/biroul electoral din raza de circumscripție.

Se va asigura confecționarea buletinelor de identitate în baza tuturor cererilor depuse în perioada 30.09.2016 – 27.10.2016 până la data de 28.10.2016, inclusiv și în cazul în care termenul limită al comenzii depășește această dată, indiferent de tariful achitat. La solicitarea cetățenilor care vor comanda buletinul de identitate în zilele de 28 și 29 octombrie, concomitent li se va elibera, în mod gratuit, buletinul de identitate provizoriu, pentru participare la alegeri.

În ziua desfășurării scrutinului electoral de către membrii grupului de lucru al ÎS „CRIS „Registru” va fi asigurată monitorizarea continuă a procesului de eliberare a actelor de identitate valabile.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8632 -0.2128%
USD USD 16.7133 -0.3250%
RUB RUB 0.2963 0.4407%
RON RON 4.4757 -0.2252%
UAH UAH 0.6196 -1.0540%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)