Logo Realitatea.md

În 5 licee din Chișinău nu au fost admiși elevi suficienți pentru formarea clasei a X-a. Ministerul Educației a prelungit admiterea până la 15 septembrie

02 Septembrie 2016, 20:16 // Societate

Elevii clasei a zecea din cinci licee din capitală au început orele, fără a avea siguranţa că şi mâine vor putea păşi pragul aceleaşi instituţii. Deși aceștia s-au înscris în clasele liceale, instituțiile în care își fac studiile nu au reușit să adune suficiente dosare pentru a le deschide. Ministerul Educației a prelungit perioada de înscriere la studii liceale pentru cele cinci instituții de învățământ până pe data de 15 septembrie. În cazul în care acest lucru nu se va reuși, elevii vor fi direcţionaţi în alte instituţii.

Foto simbol

Cei 16 elevi din clasa 10-a din Liceul tToretic Evreiesc “Rambam” nu au siguranţa că şi mâine se vor întoarce în sala de clasă la ore. Sunt prea puţini pentru a forma două clase de a zecea, şi ar putea fi nevoiţi să-şi caute o altă instituţie de învăţământ, fapt ce-i nemulţumeşte şi îi sperie.

„La început de an şcolar ne anunţă că trebuie să ne transferăm în altă şcoală. Ce înseamnă asta? Măcar dacă ne-ar fi anunţat vara. Dar chiar şi aşa nu aş fi vrut. Mie îmi place aici. Sunt aici din clasa întâi. Vreau să-mi continui studiile aici. M-am indignat când am aflat că nu se va putea forma a două clasa de a zecea”, spune o elevă.

„Pentru mine este important să studiez limba ebraică şi tradiţiile poporului meu. În altă școală nu voi avea posibilitatea. Sunt obișnuită cu colectivul de aici. Nu vreau să plec în altă școala. Vreau să continui studiile aici”, se plânge un alt elev.

Directoarea liceului spune că ştia despre faptul că poate forma clasa 10-a numai dacă se înscriu cel puţin câte 25 de elevi în două clase de a 10-cu profil diferit. Ea spera, însă, că la fel ca în anii precedenţi, autorităţile vor face excepție pentru o singură clasă: „Prevederile legale le ştiam demult, dar în fiecare an se făceau excepţii şi înţelegeam că va fi aşa o situaţie, că şi în acest an vor face o excepţie. Dar în acest an ne-au spus că nu putem forma o clasă de a 10-a. Trebuie să formăm două clase, ceea ce este imposibil. Dar sperăm că vom forma o clasă şi sper că autorităţile vor veni în întâmpinarea elevilor”, spune Sofia Școlnic, managerul instituției.

Situaţia se repetă în alte patru licee din capitală. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, din cele nouă instituţii de învăţământ general din municipiul Chişinău, care nu au întrunit condițiile regulamentare de formare a claselor de liceu, patru s-au conformat şi şi-au direcţionat elevii în alte şcoli. În același timp, două licee evreiești, două cu predare în limba ucraineană și o instituție cu predare în limba română şi-au deschis uşile neregulamentar pentru elevii claselor a zecea. Autoritățile examinează posibilitatea comasării claselor din instituțiile de învățământ cu predare specifică.

„Bineînțeles că o să insistăm pe indeplinirea regulamentelor pe care le creem. În cazul acesta poate nu este nevoie de asemenea regulamente și haideși să creem un haos, fiecare cum dorește el. Cine va răspunde de rezultatul final. Întrebarea mea este, cine se face vinovat că 40 la sută nu au luat bacalaureatul?”, se întreabă Valentin Crudu, șef al Direcției învăţământ preşcolar din cadrul Ministerului Educației.

Reprezentanţii Ministerului spune că asemenea situaţii s-au creat doar în capitală: „Nu am fost sezitați că avem așa probleme în teritoriu. Poate pe alocuri s-au luat unele decizii dure, dar ele au fost dure anul acesta din cauza că nu s-au luat deciozii asumate de fostele guvernări municipale sau raionale”, spune Valentin Crudu.

După a doua etapă de admitere la studii liceale, 175 de licee din cele 355 din țară, au format clasa 10-a. În anul de studii 2016-2017 numărul elevilor care s-au înmatriculat în liceu a scăzut cu trei mii.

Vezi și: 

Protest PSRM! Socialiștii învinuiesc Ministerul Educației de închiderea școlilor. Reacția Ministerului: Noi doar punem în aplicare Codul Educației (VIDEO)

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile