Logo Realitatea.md

În Chișinău va fi creat un centru de plasament pentru persoane în etate și va fi mărit numărul de sevicii sociale

06 Decembrie 2017, 09:59 // Societate

Autoritățile municipale din Chișinău intenționează să creeze în 2018 un centru de plasament de tip familial pentru persoane de vârsta a treia care să prevadă și un anumit număr locuri contra cost. Inițiativa vine din partea Direcției asistență socială. 

Foto simbol

Centrul de plasament va fi creat într-o localitate din suburbia capitalei, iar funcționarii Direcției asistență socială au identificat deja un imobil în acest sens. Devizul de cheltuieli pentru implementarea acestei inițiative urmează abia să fie elaborat, iar ulterior, va fi transmis Consiliului Municipal pentru aprobare.

De asemenea, Primăria Chişinău îşi propune extinderea numărului de servicii sociale prestate cetățenilor în anul 2018. 

Ideea vine ca urmare a solicitărilor adresate Direcției generale asistență socială referitor la prestarea serviciilor sociale la domiciliu contra cost, în condițiile în care, în prezent, potrivit legislației, anumite categorii de cetățeni nu întrunesc criteriile de eligibilitate pentru acest serviciu gratuit.

Potrivit responsabililor din cadrul Direcţiei generale asistenţă socială, acest proiect ar fi benefic pentru bugetul municipiului, pentru că mulți solicitanți au copii peste hotare şi sunt dispuși să plătească o anumită sumă de bani în schimbul ajutorului din asistenților sociali.

Un regulament în acest sens urmează a fi elaborat de către Direcția generală asistență socială, până la 20 ianuarie 2018. În prezent, de servicii de îngrijire la domiciliu beneficiază gratuit 2073 persoane din municipiul Chișinău.

În acest context, primarul interimar Silvia Radu dispus majorarea bugetului pentru domeniul social în anul 2018, cu 25 milioane lei, pentru a putea acoperi cât mai multe necesități la acest capitol. 

Printre obiectivele pentru anul 2018 ale Direcției asistență socială mai sunt de menționat și următoarele: achiziționarea serviciului de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități mintale; creșterea numărului de beneficiari al serviciului de alimentație cu prânzuri la cantine de ajutor social; asigurarea accesului la serviciile de protezare, ortopedie și reabilitare orientate pentru grupurile de persoane aflate în dificultate; acordarea ajutoarelor umanitare sub formă de produse alimentare, haine, încălțăminte etc.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4049 0.4307%
USD USD 16.5578 0.0242%
RUB RUB 0.2905 0.9732%
RON RON 4.3725 0.4249%
UAH UAH 0.6304 0.1748%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile