Logo Realitatea.md

Viorel Morari: Sentința finală în dosarul „Șor” va fi pronunțată până la sfârșitul anului! Cum explică traducerea lentă a primei sentințe (VIDEO)

08 Februarie 2018, 22:39 // Societate

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este de părere că sentința finală în privința primarului de Orhei, Ilan Șor, va fi pronunțată până la finele acestui an. Totodată, Viorel Morari susține că chestiunea traducerii îndelungate a sentinței în limba rusă nu este unică în dosarul lui Ilan Șor și că toate instanțele se confruntă cu acest gen de probleme.

Embed:

„Atenția societății a atras problema respectivă care, de fapt, este o problemă obișnuită pentru instanța de judecată. Dacă s-ar lua statistica în privința traducerilor altor dosare, vă asigur că nu ați rămâne surprinși, încă dosarul lui Șor să nu fi fost expediat destul de repede”, a spus Viorel Morari, în cadrul emisiunii Moldova în Direct de la Moldova 1. 

Șeful Procuraturii Anticorupție susține că, în cadrul instituției pe care o conduce lucrează un traducător care are un salariu de la 2500 la 3500 de lei, dar care are un volum foarte mare de lucru, fiind nevoit adesea să rămână peste program.

În același timp, Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, susține că traducerea dosarelor în limba rusă este și o tactică folosită adesea de către avocați.

Uneori avocații o fac special. Câteodată nu primesc actele în limba rusă ca ulterior să invoce că, datorită lipsei traducerii, clientul lor nu a avut posibilitatea reală să-și exercite dreptul la apărare”, a precizat Viorel Morari.

Amintim că, Ilan Șor a fost condamnat în prima instanță la 7 ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile